fbpx

A gabonatermesztők álmodhatják a legnagyobbat

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 09.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2021. évi keretösszege 774,7 milliárd forint. Eközben az ágazat hitelállománya az év első három hónapjában már 814,5 milliárd forintra rúg. Ez 11 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten. A hitelek zöme a szántóföldi termesztéssel foglalkozóknál landol.

 

szárító
A gabonatermesztőknél van a legtöbb pénz és hitel (Fotó: Horizont Média)

 

Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, csak szántója legyen

Az egyéni gazdaságok hitelállománya 6,3 százalékkal 362,3 milliárd forintra bővült az első negyedévben. A társas vállalkozások hitelállománya pedig csaknem 25 százalékkos emelkedéssel 452,2 milliárd forintra ugrott. Az új hitelek legnagyobb része a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta, ahogy ők a legnagyobb haszonélvezői az agrártámogatási rendszernek és a megugró gabonaáraknak is. Az AKI kimutatása szerint az agrártámogatások közel 40 százalékát ez az ágazat kapta, míg az állattenyésztők a támogatások 10,2 százalékát használhatták fel, a kertészet pedig mindössze a támogatási pénzek 7,6 százalékához jutott.

A hitelek között a kedvezményes hitelek domináltak, a piaci hitelek aránya mindössze 23,5 százalék volt az év első három hónapjában. (Lásd még a témában: Vége az NHP-nek, jön a még olcsóbb hitel.) A kedvező kamatok, a megnyíló pályázatok és a piaci szereplőknél felhalmozódott pénz nagy beruházási kedvet generált az ágazatban. Ennek következtében a mezőgazdaság garantált hitelállománya dinamikusan nőtt. A lízingcégek szerződésszámának növekedésével egyidejűleg a tőkekintlévőség is emelkedett.

 

Zöldség-gyümölcs feldolgozás és a baromfihús a nyerő

Az élelmiszeripar hitelállománya is 11 százalékkal nőtt, és elérte a 620,7 milliárd forintot az első negyedévben. Az állomány több mint fele kedvezményes hitel volt. Ebben a szektorban az egyéni és társas vállalkozásoknál hasonlóképpen nőtt a hitelfelvételi/beruházási kedv. Előbbiek 8,5 százalékkal, utóbbiak 11 százalékkal növelték a hitelállományukat, igaz, a cégek két nagyságrenddel több hitelt vettek már fel (6 milliárd vs 614 milliárd). Az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállományának 11,6 százalékát a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás szakágazatban tevékenykedők, 11,4 százalékát pedig a baromfihús-feldolgozással foglalkozók tudhatták magukénak.

 

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállománya