fbpx

Moszkvának újabb ötlete van az uniós termés kigolyózására

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 06.

Az Európai Unió búza- és árpatermése inkább átlagos, mint jó lett, a júliusi hőhullámok nyomán pedig a kukoricatermésre vonatkozó becsléseket is lejjebb kellett módosítani – összegez az USDA. Ráadásul Oroszország nemcsak Ukrajnát, de az EU-t is kigolyózza a gabonapiacról. Erre most egy új ötlete is támadt.

gabonahajó
Nem csökken az orosz búza nyomása a nemzetközi piacon, sőt (forrás: aa.com.tr)

Oroszországgal nem lehet versenyezni

Miután Oroszország kilépett a gabonaegyezményből, a terményárak erős ingadozásba kezdtek. Az EU kiviteli lehetőségeire erős hatással van, hogy az ukrán termés bent ragad-e az országban, és ha igen, akkor milyen nemzetközi árak alakulnak ki – jegyzi meg a jelentés. Oroszország azonban megtalálta a módját, hogy javuló gabonaárak mellett is erős versenyt támasszon az uniós exporttal szemben: Moszkva július 27-i bejelentette, hogy bizonyos afrikai országokba (Burkina Faso, Közép-afrikai Köztársaság, Eritrea, Mali, Szomália és Zimbabwe) ingyenes szállítja le a gabonát. A következő három-négy hónapban biztosan kiszorítják az uniós gabonát ezekből az országokból.

A jelentés kiemeli, hogy az Ukrajnával szomszédos öt uniós tagállamban a gabonakészletek kritikus hatással vannak a terménypiacra, és a térség a tranzitmegállapodás meghosszabbítását várja szeptember 15. után. Románia pedig már a tranzitot sem tudja kezelni Konstancában.

Milyen a termés?

Az Európai Unió teljes gabonatermése alig haladja meg a tavalyit, bár ez a kisebb termőterület fényében még eredménynek is mondható. A hozamok ugyanis összességében jobbak a tavalyinál, bár egyes országok kemény aszállyal (Spanyolország, Portugália), míg mások túl sok esővel szembesültek a tenyészidőszak folyamán (Szlovénia, Horvátország, Olaszország). Közép-Európában, így nálunk is, a feltűnően hideg tavasz volt hatással különösen a kukorica fejlődésére.

EU gabonatermés

A jelentés szerint a francia gazdaságok alapvetően kedvező időjárási feltételek mellett dolgozhattak az év első felében, így az ország kalászosgabona-termése meghaladja az előző szezon szintjét. Durumbúzából viszont az erősen lecsökkent termőterület miatt kevesebbet tudtak betakarítani idén. Németországban a nedves tavasz után száraz időszak következett, ezután pedig súlyos zivatarok érkeztek. A teljes gabonatermés kismértékű csökkenése várható a szezon zárásakor. Olaszországban szintén az esőzések rontották a várt eredményt, ami csak a tavalyihoz mérten nevezhető jónak. A kalászosok mennyisége és minősége rosszabb lett a vártnál.

Romániában és Bulgáriában tavasszal nagyon hideg volt – akárcsak nálunk –, ezért a kalászosok lassabban fejlődtek, a kukorica is később került földbe. A zivatarok helyenként nagy károkat okoztak, és késleltették az aratást. A tápanyagellátás kiegyensúlyozatlansága, a növényvédelmi hiányosságok és az időjárás együttesen minőségromlást okoztak mindhárom országban. Az amerikai elemzők is kiemelik a kisebb fajsúlyokat és az alacsonyabb fehérjeszázalékot. Magyarország esetében megjegyzik: csak az átlagos termelési szinthez tudunk visszatérni idén. Szlovákiában viszont a hideg tavaszt nem követték szélsőséges időjárási események, a gombás betegségek is mérsékelt szinten maradtak, így kiváló termést arathatnak a helyi gazdák.

Az erős aszály idén Spanyolországot és Portugáliát sújtja. A spanyolok történelmi mélypontra számítanak idén a gabonatermelésben. Portugáliában csak annyival jobb a helyzet, hogy erősebben támaszkodnak az öntözött kukoricára, amiből stabilak a terméskilátások.

Export/import kilátások

Összesen 270,8 millió tonna gabonafélét termelhet idén az EU. Ebből takarmányra bő 155 millió tonna megy el. Az EU teljes gabonaexportja a 2023/24-es értékesítési szezonban – a versenyképeségi gondok miatt – várhatóan a tavalyi szintet sem éri el, 45,3 millió tonnára teszik az elemzők. Ebből a búzaexport 34,8 millió tonna lehet – ez egy hajszálnyival több a tavalyinál. Árpából 3-4 millió tonnával termett kevesebb az EU-ban, mint 2021-ben és 2022-ben, 48,2 millió tonna. Az exportálható mennyiség tavalyhoz képest fél millió tonnával 6,3 millió tonnára zsugorodik. Az árpa nemzetközi piacán alapvetően az orosz és az ausztrál kínálattal ütközik az EU.

Kukoricából az uniós gazdák bő egymillió hektárral kisebb területről arathatnak idén, mint 2021-ben, a termelés pedig 11,5 millió tonnával csökken, de a tavalyi aszályhoz előrelépést jelent a 60 millióra becsült össztermelés. Főként a spanyol terméskiesés miatt a közösség 22,5 millió tonna kukorica behozatalára szorulhat. A teljes uniós gabonaimport 31,6 millió tonna lehet (félúton a 2021-es és a 2022-es évet követő importszámok között).

A többi gabonafélével kapcsolatban is további részletes adatokat talál a jelentésben, itt.

Továbbá ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:

Áll a magyar gabonapiac, októberben jön a segítség
Az oroszok újabb exportrekordra készülnek
Megdrágult az ukrán szállítás, uniós pénzből csökkentenék
Búzaár: az olasz piac beárazta az ukrán kikötők kiesését
A törököknek megfelel a 12,5%-os búza