fbpx

Új rovarölő szer a Syngenta palettáján

Írta: MezőHír-2022/02. lapszám cikke - 2022 február 16. -Hirdetés

2021-ben egy új készítmény került fel a Syngenta növényvédőszer-palettájára. A hatóanyag nem új, a Syngenta elődvállalata, a Sandoz fedezte fel több mint 30 éve a tau-fluvalinátot, amely most újra visszakerült a Syngenta ajánlatába.

A Monospel* 240 g/l tau-fluvalinátot tartalmaz vizes olajemulzió formulációban. A hatóanyag erősen kötődik a viaszréteghez, jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, és lassabban bomlik. Ezek a tulajdonságai a szívókártevők elleni jobb hatékonyságot és hosszabb tartamhatást biztosítanak. A Monospel* engedélyezett kalászosok, napraforgó, őszi káposztarepce, és mustár és olajretek szántóföldi kultúrában, 0,2 l/ha dózisban. Almában és szőlőben is felhasználható.

Repcében egyre nagyobb problémát jelent a repcefénybogár elleni védekezés. A kártevőnek immár Magyarországon is jelen van a piretroidrezisztens változata. A repcefénybogár elleni védekezés beleeshet a virágzás kezdetébe, ami aggályos a rovarölő szerek alkalmazásánál. A Monospel lehetőséget nyújt a repcebecő-ormányos elleni védekezésre is a virágzás időszakában.

Levéltetvek a levél felületén
Levéltetvek a levél felületén

A Monospel* mint I. típusú piretroid hatékony még a repcefénybogarak ellen, amelyek a II. típusú piretroidokkal szemben már ellenállóak. A Monospel* másik nagy előnye, hogy méhekre nem jelölésköteles, virágzó kultúrákban nappal is használható. Méhekre olyan mértékben kímélő hatású, hogy a hatóanyagot Varroa atkák ellen méhészetekben is használják. Taglózó hatású tartamhatással rendelkező készítmény. További kiváló tulajdonsága a Monospel*-nek, hogy repcében, sárgabimbós állapotban/virágzás kezdetén kijuttatható fénybogarak ellen, és kalászosban sem gond, ha a vetésfehérítő elleni védekezés az akácvirágzással egy időben szükséges. Egy szezonban 2 alkalommal használható.

*A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK-számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.

SZERZŐ: HORVÁTH ANDRÁS FEJLESZTŐMÉRNÖK • SYNGENTA KFT.

Syngenta