fbpx

A biotrágya egy ígéretes megoldás a termelés javítására

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 06.

A termelők és a gazdálkodók régóta tudják, hogy mennyire fontos szerepe van a műtrágyák használatának a talaj tápanyag-utánpótlásában. A műtrágyák azonban gyakran drágák, és környezeti hatásuk – leginkább laikus körökben – vitatott. Ezért jönnek be a képbe a biotrágyák. A biotrágyák fenntartható alternatívát kínálnak, amely elősegíti az egészséges hozamok elérését, miközben hozzájárulnak a természetes környezetet megóvásához. Bár a szerves trágyák és a biotrágyák összetevőikben és működésükben különböznek egymástól, mindkettő segít kielégíteni a növények tápanyagszükségleteit.

biotragya
A talajhoz adva a biotrágyák növelik a talaj termékenységét

A biotrágya egy újszerű megközelítés és egy ígéretes fenntartható megoldás a mezőgazdasági termelés javítására és a kémiai adalékanyagok negatív következményeinek leküzdésére. A talajhoz adva a biotrágyák növelik a talaj termékenységét azáltal, hogy alapvető tápanyagokat, például nitrogént, vitaminokat és fehérjéket adnak a talajhoz. Elősegítik a növények növekedését és termését azáltal, hogy növelik a növények alapvető tápanyag-ellátását. Javítják a talaj minőségét és fizikai tulajdonságait, például víztartó képességét. Ezenkívül javítják a talaj kémiai és biológiai egészségét. A biotrágyák csökkentik a mezőgazdasági vegyi anyagok jelentős felhasználását, minimalizálva a talaj termékenységére, a talaj egészségére, a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásukat.

A biotrágyák széles körben alkalmazhatók, használhatók magkezelésre, levélpermetezésre vagy gyökéráztatásra. Egyes bioműtrágyák azt is lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy úgy használják, mint a normál műtrágyákat. Ha, vetőmagkezelésre használják, a biotrágyák megtelepednek a növény gyökereiben és elősegítik a növekedést. Lombpermetként használva őket a növény levelei felszívják és a gyökerekhez szállítják a hasznos anyagot, ahol elősegítik a növekedést. A jótékony mikroorganizmusok a levél felületén is megtelepedhetnek és pajzsként működhetnek, védve a növényt a kórokozóktól.

A biotrágya alkalmazása tápanyagban gazdag, kiváló minőségű élelmiszerek előállításához vezet. A legszélesebb körben használt típusai: a Rhizobium oltóanyagok, az Azotobacter oltóanyagok Azospirillum oltóanyagok és mikorrhiza gomba-szaporítószerek, foszfát-szolubilizáló baktériumok, kálium-mobilizáló baktériumok és cianobaktériumok. A biotrágyák általában szilárd vagy folyékony alapú készítmények formájában kerülnek forgalomba. A különböző hazai forgalmazóknál minden gazda kiválaszthatja azt a biotrágyát, amelyik a leginkább illeszkedik a saját termelési folyamataiba.

Ha a téma érdekli, olvassa el Németh Tamás növényorvos-biológus írását, amiben a humin- és fulvosavak multiplex vizsgálatáról írt paprikapalánta-nevelésben.

Czékus Mihály