fbpx

Áll a magyar gabonapiac, októberben jön a segítség

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 25.

Rosszul haladnak a gépek, és nemcsak az időjárás miatt. Hely- és pénzhiány dominálja a piacot, nem tudni mi lesz a learatott búzával. Kevesek járnak jól idén. A központi segítség a hírek szerint októberben érkezik. Addig kell összeszorítani a fogakat.

kombájn
Még nem tudjuk, hova rakható a learatott termény (fotó: Horizont Média)

A búza is gyenge lett

Az ország dél-nyugati részében szinte naponta esik az eső, a búzaaratás sehogy sem halad, a szemek beltartalma napról napra romlik. „Az árpa is rossz minőségű volt, mostanra a búza is az lett. Vizes, apró, gyenge fehérjeszázalékkal. Egy tonna malmim sem lesz belőle. A takarmány minőségért állítólag 62-64 ezret adnak” – mondja egy Zala vármegyei gazdaságvezető. A repcét 3,5 tonnás átlaggal vágták, veszteséges lett, mivel csak 140 ezret adtak érte. „Az árpát és búzát nem tudtam még eladni, sőt, még tavalyról is megvan minden terményem. A sörárpát tudom egyedül jól értékesíteni, a többivel bajban vagyok. Már csak a napraforgó fér be a raktárba.”

Borsodban a kukorica hozamát megszégyenítő búzatermés született az elért gazdaságban, de még az árpa is 7 tonna volt, méghozzá 66-os hektolitersúllyal. Sajnos a búza már csak 10%-os fehérjetartalommal kerül le a táblákról. Szerencsére a terület 80 százalékán vetőbúza terem, azt legalább kétszeres áron lehet értékesíteni, mint az árunövényt – a gazdaságvezető reményei szerint. Az alacsony fehérjetartalmú áruért 57 ezer forintot ígértek eddig. Az árpát 48 ezerért tudta eladni. „Egyelőre fullon vannak a raktárak, már szinte minden gépem a szabadban áll. Azt találtam ki, hogy egy kisebb csarnokot még felszabadítok, átrostálom a termést, és az eladhatatlan hányadot big bag-ban halmozom fel benne. Ebben az évben bárhogy is csináljuk, alulról csókoljuk a nullás eredményt. Az, aki a 2021.évi csúcsbevételek idején nem rakott be pénzt a bankba és inputokba, az nem éli túl ezt az évet…”

Jó minőség – rossz pénz

Bács-Kiskun vármegyében szárazabb az időjárás, itt jóval kevesebb a minőségi gond a kalászsokkal. „A probléma az, hogy a három év aszály után sokan nem voltak felkészülve az esőre és a gombás betegségekre, de a magas inputárak miatt sem akartak költeni az árpára, búzára. Idén az árpa minimum kettő, a búza legalább három kezelést igényelt volna” –összegez egy agronómus. Azt mondja, az árpa náluk is kis súlyú lett, búzából viszont jellemzően megvan a malmi minőség. Igaz, a mennyiség inkább csak 4-5 tonna. „Bármennyire is nyomott az ára, sokan eladják most, mert kell a pénz, és lehetőségük sincs tárolásra. A nagyok napi áron átveszik persze, náluk még van némi hely, vannak pénzügyi tartalékaik, könnyebben jutnak hitelekhez is. A kicsiknek egyik sincs, jó néhányan eladják idén a földjüket…”

Jász-Nagykun-Szolnok egyik nagyobb gazdaságában büszkén mondják, hogy 6 tonna feletti volt az árpa és a búza hozama, ráadásul mindkettő remek minőségű lett. De eladni csak azt sikerült jól, amire korábban már leszerződtek. „2,5 tonnát lekötöttem a búza hozamából 80 ezerért, a maradék 3,5 tonna már csak 52 ezerért ment el, holott javító minőségű lett. Az árpát 42 ezerért adtam oda. Mindet be tudtam volna tárolni, a pénzem fogyott el…” – kesereg a cégvezető. 200 millió forintos adóssággal és az inputok árával tartozott már az aratás kezdetekor. A műtrágya árának felét júliusban ígérte kifizetni, a másik felét a napraforgó, de legkésőbb a kukorica vágásakor kell leszurkolnia. Egyetlen cél lebeg a szeme előtt, hogy év végéig rendezni tudja a számláit.

A központi segítségre várva

Itt írtunk róla, hogy Brüsszel legkésőbb december 31-ig közel 16 millió euró kifizetésével kívánja támogatni Magyarországot az ukrán háború nyomán kialakult gabonapiaci zavarok ellensúlyozására, és ezt hazai forrással is megtoldhatjuk. A baj csak az, hogy a magyar mezőgazdaság legkésőbb szeptember közepén kivérzik: elfogy a pénz, a napraforgóaratásra elfogy a hely is, ugyanekkor nagy valószínűséggel megszűnik a gabonastop-tilalom az országban. Hazánknak pillanatnyilag pénze sincs arra, hogy megelőlegezze a brüsszeli gabonapiaci segélyt.

A szaktárcától eddig érkező, nem hivatalos információk szerint egyelőre nincs intervenciós tárolás. Először októberben lesz lehetősége a kormányzatnak arra, hogy a kukorica betakarításához, tárolásához kapcsolódóan felajánljon egy központi megoldást – a részletekre azonban még várni kell. Magyarán nem elég a napraforgóig kibírni a szezont. Októberben, a területalapú támogatásokkal együtt fog megcsillanni valamiféle remény az utolsó nagy árunövény elhelyezésére. Ez egyben azt is jelenti, hogy az őszi kalászosok alá megint csak kevés komplex műtrágya kerül…