fbpx

Búzaár: az olasz piac beárazta az ukrán kikötők kiesését

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 04.

Miközben nyugaton, de még inkább a magyar piacon ismét áresésnek vagyunk szemtanúi, az olaszok reálisabban látják a helyzetüket. Na ja, nekik importra van szükségük, míg mindenki más eladni akar. A magyar termelők ismét árgödörbe kerültek. Hol az alja?

búza kikötőben
Ukrán kikötőből már nemigen indulhat búza (forrás: 24newshd.tv)

Ismét gödörben az árak

Két héttel ezelőtt még 248,5 eurót ért egy tonna szeptemberi szállítású eurobúza a párizsi tőzsdén, ma viszont már csak 231 eurót. 7 százalékot gyengült az árfolyama. A hazai felvásárlók ennél is lelkesebben csökkentették az ajánlataikat: nagyjából 64 ezer forintról 54 ezerre, azaz 15,5 százalékkal! Pedig egy fikarcnyit sem lett könnyebb behozni a búzát az országba, és még a forint is sokat gyengült. Utóbbi olyannyira, hogy elviekben nem csökkenteni, hanem 75 ezerig növelni kellett volna a búzára tett ajánlatokat. De ez senkit nem érdekel.

Az olasz kereskedő fizet a búzáért, mint a köles

Pedig a tény az, hogy Ukrajna szempontjából már sem a Duna, sem a Fekete-tenger nem biztonságos feladó hely. Jól tudják ezt Milánóban, ahol a gabonafolyosó bezárultával egyből 7 eurót ugrott a malmi búza ára, és azóta is tartja a nagyjából 262 eurós szintet. (Szigorúan a jó minőség ér ennyit.) Az árpáért pedig egy 10 eurós ugrást követően 227,5 eurót fizetnek. Na ja, nekik importra van szükségük, míg mindenki más eladni akar.

Harci kockázatok

A térségünkben csakis az európai és az orosz búzához lehet most harci kockázatok nélkül hozzájutni. Utóbbiból csaknem másfélszer több van most raktáron, mint tavaly ilyenkor volt. 7,5 millió tonna nyomja az orosz tárolókat, pedig nyakukon az aratás. Ez az oka annak, hogy idén is rekordgyanús búzaexporttal számol Moszkva – és ha jól ügyeskedik, még az árán is emelhet. (Lásd még: Az oroszok újabb exportrekordra készülnek.) Mindez persze csak októbertől realizálódhat. Addig is az elemzők szerint a gabonaárak emelkedése benne van a pakliban, amit 15-20 százalékosra becsülnek. Vagyis a magyar felvásárlás a júliusi végi ajánlatokhoz térhet vissza. A tőzsde mai állása szerint 2024 májusában 248-250 euró körül tetőzhetnek a búzaárak, de a május még olyan messze van.