fbpx

Az oroszok újabb exportrekordra készülnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 16.

Most nem a rekordtermés, hanem az eladatlan készletek miatt kell majd az olcsó, fekete-tengeri búzával versenyeznünk. Az ukrán kivitel viszont bezuhan.

orosz kombájn
Nemcsak a táblákon van búza, hanem a tárolókban is (forrás: assets.newatlas.com)

Orosz helyzet

Oroszország az idei aratás után is rekord mennyiségű búzát fog exportálni – számolgat az USDA. A július 1-jén lezárult, tavalyi értékesítési szezonban fölényesen tartották világelső pozíciójukat a nemzetközi búzapiacon: az első becslés szerint 45,5 millió tonnás kivitelt értek el a 92 millió termés learatása után. Mivel egy év alatt el sem tudták adni a teljes feleslegüket, idén hiába kisebb a várható termésük, ezt az exportrekordot is überelni fogják.

Az új szezonban 85 millió tonnást termést valószínűsítenek az elemzők, ami az eladatlan készletekkel együtt már 100 milliós tételt jelent. Ha a világ importigénye a tavalyihoz hasonló marad, akkor akár egy 47,5 millió tonnás, új kiviteli csúcsot is megcélozhat az orosz gazdaság.

Ukrán helyzet

Ezzel szemben Ukrajna búzaterülete jelentősen csökkent. A termelés évtizedes mélypontra zuhan, legfeljebb 17,5 millió tonna lehet. Az idei aratás utáni búzaexportot 10,5 millió tonnára teszik az elemzők, ami bő 40 százalékkal maradna el a békeévek mennyiségétől és 38 százalékkal a tavalyitól.

E cikk írásakor még a gabonafolyosó további sorsa is bizonytalan. A szűk logisztikai csatornák alacsony árakat eredményeznek az ukrán gabonapiacon, aminek tovagyűrűző hatásait már jól ismerjük. Tavaly az ukrán búzaszállítmányok 40 százaléka nem a gabonafolyosón keresztül indult el, hanem nyugati irányban tört utat magának a szárazföldön. (Kukoricából nem voltak ennyire rosszak az arányok.) Az ország célpiacai ma nagyon mások, mint a békeévekben voltak.

Lásd még az ukrán árpa és kukorica exportjával kapcsolatban júniusi írásunkat: Ekkorát zuhan az ukrán export a betakarítás után.