fbpx

Ennyi szóját még soha senki nem termelt

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 08.

133 millió tonna – ez az új országos világrekord szójatermelésben. Brazília az aszályos szezonkezdés ellenére az előző évi csúcsot 5,5 százalékkal szárnyalta túl. Európai növényolajgyártók rámutatnak: ez csak 1,7 millió hektárnyi új szójatermő területtel volt lehetséges.

 

szoja

 

Brazília, az Egyesült Államok és Argentína a világ három legnagyobb szójatermelő országa. Együttesen a világ szójatermésének több mint 80 százalékát adják. India messze lemaradva követi őket, valószínűleg a globális szójatermés 3%-át fogja betakarítani 2020/21-ben. Az Egyesült Államokban, ahol a szójabab betakarítása 2020 októberének végén befejeződött, mintegy 113 millió tonnás termés született. Ez éves szinten 16 millió tonnás növekedést jelent, de úgy tűnik, a top-termelő címét végérvényesen elveszítette.

 

szojatermelo orszagok

 

Az USDA jelentése szerint Brazília rekord nagyságú szójatermést takarított be, 133 millió tonnát, ami körülbelül 7 millióval haladja meg az előző évit. A 2020 végi aszály miatt a pillangós növény megkésve került a földbe, de végül megérkeztek az esők. A termelésbővülés elsődleges oka azonban az, hogy a dél-amerikai államban további 1,7 millió hektárral nőtt a szójával bevetett terület. Vajon az esőerdők rovására?teszi fel a kérdést az UFOP, az olaj-és fehérjenövény termelők szövetsége. Arra céloznak, hogy az EU vállalta: csak fenntartható termelésből származó növényolajipari alapanyagot vásárol a világpiacról.

Eközben Argentínában, amely a világ harmadik legnagyobb szójatermelője, a második éve csökken a termés, 48 millió tonna várható idén. Ennek oka a rossz időjárás. Az aszály nemcsak a vetés idején, hanem az egész tenyészidőszakban jelen volt a térségben.

Brazília most a szóját követő kukorica vetését igyekszik befejezni, ami a tengeri területének bővülésével is jár. Lásd erről cikkünket itt.