fbpx

A tengeren a román gabona az első!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 28.

Románia már egy ideje mondogatja, hogy a helyi gazdálkodók termésének adna elsőbbséget Konstancában a fekete-tengeri kihajózáshoz, csak még nem tudja, hogyan lehetne ezt a szándékot a gyakorlatba átültetni. Ez hatással van a Dunán lefelé igyekvő magyar gabonára is.

Konstanca
Konstanca előbb-utóbb teljesen bedugul (forrás: marine-survey-constanta.com)

Amíg aratunk

A Reuters értesülése szerint Románia javaslatot fog tenni Brüsszel és Kijev felé a konstancai kikötőbe áramló gabona logisztikájára, de ez a javaslat a helyi gazdálkodók védelmét fogja szolgálni a betakarítási időszakban. Ez nagy bajba sodorhatja Ukrajnát, hiszen a betakarítást követő első szállítások és a fekete-tengeri gabonafolyosó bezárulása egyidőben történhet meg. Innentől kezdve csak a lengyeleken át vezetne kiút a tengerre, márpedig a gabonastop-tilalom idején (ami elvileg szeptember közepéig tart) itt is lassabban haladnak át az ukrán szállítmányok. Az is kérdés, hogy melyik betakarításra gondolt Románia? Ha az őszit is beleérti, akkor egészen október közepéig kinyúlhat az ukrán szállítmányok hátra sorolása Konstancában.

Nagyon kell a kikötő

Európa keleti fele idén a tavalyinál jobb termést arat kalászosokból, ez igaz a román agráriumra is. Konstanca már így is a kapacitásai határán teljesít, ha a gabonafolyosó bezárulna és az ukrán gabona továbbra sem állhatna meg a kelet-európai országokban, akkor túl nagy teher hárulna a román kikötőre. Ha viszont kizárják az ukrán árut, akkor az versenyképtelenné válik a nemzetközi piacon, vagy olyan olcsón kell felvásárolniuk a kereskedőknek, amivel az ukrán gazdákat teszik tönkre. A helyzet tehát nagyon kényes, Ukrajnának mindenképpen szüksége van saját kikötőre. Itt írtunk róla, hogy erre milyen B terve van: Veszély a tengeren: az oroszok és az ukránok is B-terveznek.