fbpx

Árzuhanás az áfonyánál – az ukránoktól indult

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 18.

Grúziában az utolsó áfonyatételeket adják el, Lengyelországban és Ukrajnában pedig néhány hete zajlik a szedési kampány. Kelet-Európa két legnagyobb termelő és exportáló országa lényeges hatással van a térség áraira, sőt a nyugat-európai termelési kedvre is.

áfonya

Soha nem látott mélypont

Ukrajnában június végén kezdődött az áfonya szedése. A termés igen jó, ami az árak gyors összeomlásához vezetett. Jelenleg az ukrán áfonya átlagos ára 3,4 dollár kilogrammonként. Az évnek ebben a szakában még sosem volt 6 dollárnál kevesebb a gyümölcs értéke. Tavaly csaknem háromszor többet fizettek érte. 2022-ben az egész szezon legalacsonyabb ára 2,4-2,5 dollár/kg volt, most úgy tűnik, már a szezon első felében eléri vagy alul is múlja ezt a szintet. Ez azt jelenti, hogy idén már érdemes a vásárlóknak nagy mennyiségben megvenni és lefagyasztani az áfonyát. Az alacsony árak a kevésbé hatékony üzemek gyors kirostálódását fogják eredményezni a termelésben.

A lengyel árszint is igazodik

Lengyelország egy nagyságrenddel több áfonyát exportál, mint Ukrajna, 2022-ben már 26,8 ezer tonnát. Öt év alatt több mint 10 ezer tonnával emelte a kivitelt ebből a zamatos bogyósgyümölcsből. Saját termésén kívül az ukrán árut is átveszi továbbértékesítésre. Célpiaca elsősorban Németország.

A lengyel gazdák szeretnek panaszkodni a termelés nehézségeire, hogy ezzel is feljebb srófolják az árakat, de a termésük rendre jobbnak bizonyul annál, mint amit a siránkozás sejtetett. 2023-ban újabb rekordot dönthet az áfonyatermelés az országban. Ha az árakból engednek, akkor az export terén is új csúcsot érhetnek el, azaz közelíteniük kell az ukrán árszintet. Most 3,5 dollár az áfonya kilós ára Lengyelországban, jóval alacsonyabb a tavalyi 4,8 dollár/kg-nál. Ezért a lengyel gazdálkodók a termelés diverzifikálására és jövedelmezőbb értékesítési csatornák felkutatására fókuszálnak.

Az árzuhanás messze gyűrűző hatása

A kelet-európai árak alakulása odavezetett, hogy Hollandiában először csökkent az áfonyatermő terület, emellett még a hozamok sem alakulnak jól. Ilyen árszint mellett túlságosan drága a termelési színvonaluk, nem éri meg áfonyával bíbelődni, így egyre több nyugati gazdálkodó keres már, jövedelmezőbb kultúrát.

Lásd még a témában: Jön a kárpátaljai áfonya, a lengyeleknek elegük van belőle.