fbpx

Egyre népszerűbb a közösségi mezőgazdálkodás

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 18.

A közösségi mezőgazdasági rendszerhez csatlakozva a fogyasztók egészséges, fenntarthatóan előállított élelmiszereket fogyaszthatnak és tudhatják, honnan származik az és hogyan termesztették.

Közösségi mezőgazdaság
A közösség által támogatott mezőgazdaság egy olyan termelési és marketing modell, amelyben a fogyasztók előre megvásárolják a gazda által megtermelt zöldséget és gyümölcsöt vagy egyéb terméket.

A közösségi mezőgazdaság koncepció Japánból indult valamikor az 1960-as években. A nők egy csoportjához köthető, akik a peszticidek használata, a feldolgozott és importált élelmiszerek mennyiségének növekedése ellen tiltakoztak, valamint a gazdálkodók ellehetetlenülésével és a termőföld elvesztésével foglalkoztak. Az 1970-es évek elejére számos európai országban megjelent a ma ismert CSA-modell (CSA=Community Shared Agriculture=Közösség által támogatott mezőgazdaság). Az Egyesült Államokban az első CSA-t Massachusettsben hozták létre 1984-ben. Ma több mint 2500 CSA van az Egyesült Államokban. Franciaországban a kétezres évek elején jött létre az AMAP (AMAP=Association pour le Maintien d’une Agriculture Paysanne=kisüzemi családi gazdálkodást fenntartók szövetség). A franciáknál általánosan elfogadott, hogy az AMAP egyenértékű a CSA-val. Hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi gazdaságok. Jelenleg 19 működik belőlük országszerte. Ezeket a gazdaságokat itthon a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze. A közösségi gazdaságok a hazai kis-és nagyváros közelében működnek, így az ország számos pontján elérhetőek.

Közösségi gazdaságok Magyarországon (forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Az Egyesület a honlapján (www.tudatosvasarlo.hu) közzéteszi az aktuális listát, amelyből többek között az is kiderül, hogy, éppen mely gazdaságok várnak csatlakozókat.

A közösségi gazdálkodás fő elve, hogy a közösség közvetlen kapcsolaton keresztül támogatja a gazdálkodót. Nincsenek „közvetítők”, amit a gazdaságban termelnek, az közvetlenül a fogyasztóhoz kerül. A közösségi gazdálkodás egy olyan gazdálkodási modell, amely méltányosságra és átláthatóságra épül mind a gazdálkodó, mind a fogyasztó számára. A modell lényege, hogy a fogyasztók előre megvásárolják a gazdaságban megtermelt javakat. A fogyasztók úgy válnak egy ilyen közösség tagjává, hogy a tenyészidőszak elején megállapodást kötnek a gazdával. Ennek időtartama jellemzően 10-12 hónap. A szerződés alapján a fogyasztók elkötelezik magukat egy adott gazda mellett. A megállapodás lényege az, hogy a szerződés időtartama alatt, a gazda által termelt terményeket (jellemzően zöldség és gyümölcs, de lehet sajt, tojás és hús is), amelyek egységesen összeállított dobozok formájában jelennek meg, egy előfinanszírozásos rendszerben megvásárolják. A szerződés szerint a gazdálkodó is elkötelezi magát, hogy az adott termékeket egy fix áron megtermeli. Majd azokat „dobozos formában” rendszeresen elviszi egy, megállapodás szerinti elosztópontra. Bármennyire is szokatlannak tűnik, a közösség gazdálkodásban történő részvétel számos előnnyel jár mindkét fél számára. Sőt, ez a termelési és elosztási forma pozitív hatással van a környezetre is. 

Ez is érdekelheti a témában: A termelők és a fogyasztók közötti kapcsolat újrateremtése

Czékus Mihály