fbpx

Fertőzöttek a holland paradicsompalánták

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 04.

A gáz- és villanyáram emelkedésén túl más problémákkal is meg kell küzdeniük a holland kertészeteknek. A jelek szerint nem boldogulnak a barna termésráncosodás vírusával. A magyar palánta-előállítók idén lépéselőnybe kerülhetnek.

barna termésráncosodás tünet
A barna termésráncosodás tünetei levélen és termésen (forrás: abiopep.com)

Évek óta küzdenek vele

Hollandia paradicsompalántái fertőzöttek a barna termésráncosodás vírusával (ToBRFV). November végén 36 esetet tartottak nyilván 14 holland gazdaságban, mintegy 500 hektárnyi termesztőfelületet érintett a betegség. 2019 közepe óta összesen 50 gazdaságban azonosították a vírust. Ebből 12 helyen sikerült felszámolni a kórokozót, 2 helyen pedig újra kezdték a palántázást, 4 cég pedig átállt más növény termesztésére. A vírus okozta terméskiesés mértéke 5-30 százalékos volt az érintett gazdaságokban, a termés elszállítása és ártalmatlanítása pedig hektáronként 5-10 ezer euróba került a termelőknek. A szomszédos Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet, 12 előfordulást igazolt a hatóság az elmúlt hónapokban.

paradicsom barna termésráncosodása
Ezekben az országokban van jelen a termésráncosodás vírusa a környezetünkben (forrás: EPPO)

Nem garancia a külföldi mentességi igazolás

Ennél is rosszabb, hogy a Hollandiából érkező palánták „mentes” igazolásai nem minden esetben felelnek meg a valóságnak. A Nébih-hez beérkezett termelői minták alapján a kiültetésre szánt mind a 8 fajtában igazolható volt a ToBRFV jelenléte. A mentességet igazoló külföldi dokumentum nem tartalmazta az alkalmazott vizsgálati módszereket és hiányoztak a vizsgált tételek egyértelmű azonosítására alkalmas azonosítók is. A Nébih ezért arra kéri a termelőket, hogy a palántákat a hazai laborokban is ellenőriztessék, továbbá fokozott figyelemmel ügyeljenek a növények egészégére és a munkavégzés higiéniájára a kertészetekben.

A hazai laboratóriumok elérhetőségei itt találhatók. A témában ez a cikk is érdekelheti: Féltünk tőle, most itt van.