fbpx

Sokat nőtt Kína gabonatermelése, kell még neki a kukorica?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 04.

Meghökkentő, milyen szépen teljesít a kínai mezőgazdaság, ráadásul a kukorica átlaghozamaiban még mindig bőven van mozgástér felfelé. Vajon meddig kell még nekik a világpiaci tengeri?

kukoricahalom
Állati és a növényi termékek összhangján múlnak az árak (fotó: Horizont Média)

Növekvő termelés

Tavaly csaknem 683 millió tonna össztermést takarított be Kína különféle gabonákból, 2 százalékkal többet, mint tavaly. 10 év távlatában 14 százalékos termelésbővülést mutat a hatalmas ország. 2021-ben különösen a kukoricatermés alakult jól: a 272,5 millió tonnás mennyiség 4,6 százalékkal haladta meg az előző évit, rekordnak számít. Búzából 137 millió tonnát, rizsből 213 millió tonnát takarítottak be. Utóbbi kettőből a világ legnagyobb előállítójának számít Kína, de a kukorica terén is a második legnagyobb az USA mögött.

Ráadásul búzából és rizsből nagyon szép átlaghozamokkal dicsekedhetnek a kínaiak, tavaly 5,8 és 7,1 t/ha volt a két növény országos átlaga. A kukorica terén még nagy a mozgástér felfelé: a rekordtermést 6,3 t/ha-os átlaggal érték el. Vajon ez azt jelenti, hogy belátható időtávon gyengülni fog a világpiaci kereslet a kukorica iránt?

Még nem elég

A szép számok ellenére a saját termés még elég a növekvő állatállomány takarmányigényének fedezésére. (Ez különösen a szójára igaz, amiből a 100 millió tonnát súrolja a behozatal.) Búzából 2021-ben 10, kukoricából 28 millió tonnát szállítottak be az országba. Kína árpatermelése nagyon szerény, ebből minden évben többet importálnak, mint búzából.

A rendelkezésre álló gabonákból 2021 november végéig éves viszonylatban 14 százalékkal tudták javítani az előállított takarmány mennyiségét. Ám amíg az állatállomány gyorsabban bővül, mint a gabonatermelés, addig az utóbbiak ára magas szinten marad. Európa számára leginkább az árpa és a búza exportja terén nyílik jó közvetlen értékesítési lehetőség Kínába, a kukorica iránti kínai keresletből áttételesen – a világpiaci árak emelkedésén keresztül – profitálunk. És ez belátható ideig így is marad. A kukorica globális árát normális piacmenet esetén – az időjáráson kívül – leginkább a kínai „sertésciklus”, a sertéstartás megszaladása és bezuhanása irányítja. És ez most éppen ismét felfutóban van.

Ez is érdekelheti a témában: Véget ért az árpaboom, felkészül a cirok