Jön a kárpátaljai áfonya, a lengyeleknek elegük van belőle

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 27.

Tavaly a legtöbb ukrán áfonya Lengyelországba érkezett, ahol nem volt szükség rá, mivel a lengyelek ebből is az EU második legnagyobb termelői. Az északi országban most zajlik egy fajtaváltási boom, a termelés és értékesítés lehetőségeit pedig hamarosan egy világkonferencián beszélik át.

áfonya
Már nem számít ritka csemegének (forrás: exploringchatt.com)

Ukrán-lengyel konfliktus

Kárpátalján megkezdődött az áfonya szedése. A növény termesztésére kifejezetten alkalmas ez a régió, ahol évente mintegy 165 meleg, napsütéses nappal lehet számolni, de az éjszakák hűvösek. Így az édes és savanykás ízvilág ideálisan keveredik az érett gyümölcsben. 2022-ben Ukrajna több mint 2500 tonna friss áfonyát exportált, ami 2021-hez képest másfélszeres növekedést jelent. Az Ukrajnából származó áfonya fő piacai Lengyelország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Moldova volt.

Ezt leginkább a bogyótermesztésben előre törő lengyelek fájlalták. Az északi országban az elmúlt években többször is gond volt az alma értékesítésével, ami egyre több termelőt fordított az áfonya felé. Már 12 ezer hektárt foglal el a gyümölcs, és nagyjából tízszer több áfonyát exportálnak, mint az ukránok (20-35 ezer tonna), ezzel a világ hatodik legnagyobb piaci szereplői. Mivel a belpiacukon kevésbé nő a fogyasztás, a termés javát ők is exportálni szeretnék, de tavaly jobban nőtt az import, mint az export.

Jelenleg fajtaváltás figyelhető meg Lengyelországban. A Blue Crop és Chandler fajták helyett a Valor, a Cargo, a Last Call kezdenek elterjedni. Az eredményes termesztés egyre nehezebben viseli el az élő munkaerőt a szedésben, kombájnokkal kell megoldani a betakarítást, ami megfelezi a munkafolyamat költségét. A Nemzetközi Áfonyaszervezet (IBO) idén éppen a lengyelországi Lublinban tartja a csúcstalálkozóját július 3. és 6.között.

Több áfonya, alacsonyabb ár, hatékonyabb termelés

A világ áfonyatermelése 2020-ban lépte át az egymillió tonnát, amivel még mindig csak 10 százalékát érte el a földi eperének. A növekedés azonban bámulatos: 2012 óta megduplázódott az előállított áfonya mennyisége. Európában a legnagyobb termelők sorrendben: Spanyolország, Lengyelország, Németország, Portugália, Hollandia. A legnagyobb importőrök pedig: Németország, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Hollandia, Franciaország.

Ukrajna úgy számol, hogy éves szinten 10-15 százalékkal nőhet náluk az áfonyával beültetett terület, a tavalyi 11 ezer tonnás belső fogyasztás hamarosan 15 ezerre emelkedhet, az export pedig 2500 tonnáról 4000-re nőhet – ha nem is idén. Az ukrán termelés hatékonysága messze elmarad a világelső perui mögött, egy hektárról csak fele annyi bogyót, 8 tonnát tudnak betakarítani, viszont nem kell 30-40 napon át a tengeren utaztatniuk az árut Európába, ezért úgy vélik, van esélyük az uniós piacon.

Kapcsolódó írásaink:

Fényes karrier vár az áfonyára Európában
Az ukrán áfonya egyetlen esélye: árban versenyez a többivel