fbpx

Gondok vannak a spanyol fokhagymával

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 17.

Foltos héjú lett a spanyol fokhagyma, ipari felhasználásra kerül a java. A lila változat héjra szép, de aprócska lett.

spanyol fokhagymatermelő
A fogyasztó a nagy és szép fejeket keresi, pedig a belbecs is fontos (forrás: southernexporters.com)

Pucolt vagy szárított áru lesz belőle

A hírek szerint a májusi és júniusi esőzések miatt a spanyol Kasztília-La Mancha régió tavaszi fokhagymatermésének közel 90%-át nem lesz könnyű eladni a friss piacon. Ennek oka, hogy a héján sötét foltok vannak, így nem túl tetszetős a portéka a frissáru-piacon, muszáj feldolgozóknak eladni. A fokhagyma belseje kifogástalan, porításra kifejezetten alkalmas, de hámozva is értékesíthető. Sajnos a fogyasztók nem tudják, hogy a foltos héj pusztán esztétikai probléma.

Bár a feldolgozott fokhagyma értékes termék és fontos exportcikk Spanyolországban, a termelők alacsonyabb árat kapnak érte, mintha a friss piacra vinnék. Mivel az idei méretek és a beltartalom is jó, a foltos héjú termésből most a feldolgozóipar profitál.

A lila szép, csak apró

A lila fokhagymát később szedték fel, azt nem érintette a héjprobléma. Mostanra ez a fajta is döntően tisztítva, csomagolva várja az értékesítést a raktárakban. A minősége nagyon jó, de a méretek kisebbek az elvártnál. A fogyasztókban azt is tudatosítani kell, hogy a kis méret általában több ízanyaggal és hosszabb eltarthatósággal jár – vélekednek a helyi termelők.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Egy termék, ami érzéketlen az inflációra: fokhagyma.