fbpx

Almás a helyzet a lengyeleknek, most lett elegük

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 04.

A múlt héten a lengyel almatermelők blokád alá helyezték az ország egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncának (Jeronimo Martins) elosztóközpontját. Az ok: a kereskedők kíméletlenül kihasználták a fehérorosz embargó nyújtotta árleszorítási lehetőséget.

alma
Áron alul kénytelenek értékesíteni a lengyelek – ez nekünk sem jó (fotó: Horizont Média)

Egy piacra hegyezték ki az exportot

A fehérorosz embargó kezdete (2021 nyara) óta ugyanis a gyümölcstermelők nehéz helyzetbe kerültek, amit az áruházláncok azonnal kihasználtak. (Itt írtunk róla, hogy a lengyelek legnagyobb felvevőpiaca zárult be a politikai feszültségek miatt.) Úgy tűnik, északi barátainkat nem védik jogszabályok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ezen formájától. Eközben a kertészetek az energia- és az inputárak szorításában vergődnek.

Az összes uniós ország közül Lengyelországot érintette leginkább a fehérorosz embargó mondja Mirosław Maliszewski, a Lengyel Gyümölcstermelők Szövetségének elnöke. 2020-ban a Fehéroroszországba irányuló lengyel mezőgazdasági élelmiszer-export értéke 252,4 millió eurót tett ki. A fehérorosz exporttilalom miatt a lengyel alma egy része (mintegy 120 ezer tonna) az EU piacára kerül, mivel Egyiptom nem tud felszívni ekkora felesleget. Ez pedig a többi tagállamban is piaci zavarokhoz vezethet.

Rövid- és hosszútávú megoldások

Maliszewski emlékeztetett rá, hogy a 2014. évi orosz embargó bejelentésekor jótékonysági akciók keretében vontak ki gyümölcsöt a piacról, amivel sikerült megállítani az árak esését az egész Európai Unióban. Hosszú távon szerinte erősebben kell támogatni új, EU-n kívüli piacok megszerzését. Az értékesítési csatornák diverzifikálása nélkül az egész uniós almapiac meglehetősen instabil lesz – hangzik a jóslat. A termelők a földművelésügyi miniszter segítségét kérik, és további blokádokkal fenyegetőznek, ha a helyzet nem változik.