fbpx

Väderstad tárcsák, kultivátorok és vetőgépek bemutatója

Írta: Kristóf Imre - 2023 június 27. -Hirdetés

A Väderstad ismét nagy területen állította ki mezőgazdasági gépeit a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-n Mezőfalván. A standjukon kívül mozgógépes bemutatón is láthatták az újdonságaikat az érdeklődők.

Tárcsa, kultivátor, vetőgép

A mozgógépes bemutatón 3 eszközt láthattak az érdeklődők. A Carrier XT 525 típusú, vadonatúj fejlesztésű rövidtárcsát, egy Spirit 600 S gabonavetőgépet, illetve az Opus szántóföldi kultivátort. – A Carrier XT új modellnek a nagy újdonsága, hogy saját futóművel rendelkezik, illetve ami egy igazán jó fejlesztés, hogy a tárcsák szögállítása a munkamélység függvényében automatikusan változik – mutatta be a gépet Kovács Gábor, a Vaderstad Kft. területi képviselője.

Väderstad Carrier XT 525 rövidtárcsa
Väderstad Carrier XT 525 rövidtárcsa

– Ennek ott van nagyon nagy jelentősége, hogy sekély munkavégzés esetén nagyobb szöget kell beállítani, ha igazán jó munkaminőséget és a terület teljes átfedését várjuk el az eszköztől. Amikor mélyebben dolgoznak a tárcsalapok, akkor viszont indokolatlan a nagy szögállás egy-egy tárcsalapon. Ez a szögállás automatikusan változik, mert a tárcsatartó karjai egy elforgó tengelyre vannak függesztve, és ezeknek a változtatásából adódik ez az eredmény.

Väderstad Spirit 600 S gabonavetőgép
Väderstad Spirit 600 S gabonavetőgép

A Spirit gabonavetőgépet szintén nagyon jól ismerik már a gazdálkodók, régóta a piacon van, és nagy sikernek örvend. – Alapvetően mi általában középkötött és laza talajokra ajánljuk ezt a gépet. Igaz, sok példa van rá, hogy ahol a talaj olyan kultúrállapotban van, és odafigyelnek a magágykészítésre, sikerrel alkalmazzák kötöttebb talajokon is. Mérettől függően rendelkezésre állnak csak magvetésre és műtrágya kiszórására ugyancsak alkalmas gépek is.

Väderstad Opus 400 szántóföldi kultivátor
Väderstad Opus 400 szántóföldi kultivátor

Az Opus 400-700 szántóföldi kultivátorokat elsősorban tarlóhántásra, alapművelések elmunkálására és magágykészítésre javasolja a Vaderstad. – Két típusra különül el nálunk ez a kultivátorcsalád. Vannak a tárcsás kultivátorok, és az, amit az Opus képvisel. Gyakorlatilag a forgatás nélküli alapművelésnek az egyik fő eszköze. Mindenkinek próbáljuk azt ajánlani, ami az adott gazdasághoz jól passzol. Nagyon fontos, hogy melyik gazdaság, hogyan oldja meg a szármaradványkezelés kérdéseit, és melyik kultivátor az, ami neki tetszik.

Väderstad Tempo L szemenkénti vetőgép
Väderstad Tempo L szemenkénti vetőgép

Az ezredik Tempo

A mozgógépes bemutató mellett a Väderstad standján is láthattunk még eszközöket. A Tempo L vontatott, 12 soros, szemenkénti vetőgép méreteivel és ismertségével vonzotta a gazdálkodókat. –  Alapvetően több mint 10 éves már nálunk a Tempo modellcsalád, és ez idő alatt eljutottunk odáig, hogy minden gazdaság méretéhez és igényeihez tudunk Tempo modellt kínálni. Akár a négysoros függesztettől a 24-32 soros központi magtárolós gépekig minden elérhető, és a gazdák minden kívánságára tudunk megoldást találni. A fejlesztésekkel jár, hogy a mai korban ez már nem egy különleges dolog, miszerint mikrogranulátumot és műtrágyát is automatikusan tud kijuttatni a gép. Az idén elérjük a tervek szerint, hogy átadjuk az 1000. Magyarországon értékesített Tempo vetőgépet, ami azt gondolom, hogy egy óriási szám tízéves időintervallum alatt. Mindemellett a fejlesztés sem állt meg, nagyon sok újdonsággal készülünk a jövőre piacra kerülő Tempo-k esetében is. Jelenleg is zajlik már a 24-es modellévű Tempo vetőgépek előszezoni akciója, miszerint június, július és augusztus hónapban jelentősen nagyobb kedvezményt kaphatnak a gazdák. Nyilván nem titkoltan ennek az a célja, hogy aki jövő tavaszra vagy esetleg még repcevetésre szeretne ilyen gépet, annak – az elmúlt évek történéseit látva – a megrendelése időben megtörténhessen – hívta fel a figyelmet Kovács Gábor, a Vaderstad Kft. területi képviselője.

Vaderstad