fbpx

Nyugat-Európa rástartolt a repcére

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 27.

Az európai őszi vetések egészen jó állapotban várják a tél végét. Magyarországgal ellentétben a nyugati államok fantáziát láttak a repcében, és növelték területét.

repce
A repce már ősszel erősen fejlett volt, az enyhe tél is kedvezett neki (fotó: Horizont Média)

Eddig minden jól alakul

Az európai termésmegfigyelő rendszer legfrissebb jelentése szerint az őszi vetések jó állapotban vannak Európában, bár a fagytűrésük csak közepes (hazánkban megfelelő). Mivel eddig viszonylag enyhe volt a tél, ez kedvezően hatott a növényekre, sehol nincs jelentős fagykár. Inkább profitáltak az őszi vetések a szokásosnál valamivel melegebb hőmérsékletből és a megfelelő mennyiségű csapadékból a december 1-től január 15-ig tartó időszakban. A késve vetett vagy lassan kelő táblák növényzete mostanra jórészt felzárkózott, a vetések általában jó állapotban vannak.

Vonzónak bizonyult a repce

Európa egészét tekintve jelentősen bővült a repce vetésterülete. Magyarországon tovább csökkent, a szakértők 200-220 ezer hektár közé teszik. Franciaországban viszont 12%-kal, Németországban csaknem 9%-kal nőtt a termőterülete. Az őszi kalászok vetésterülete eközben stabil maradt. A La Nina hatására a Fekete-tenger körüli régióban átlagon felüli mennyiségű csapadék hullott, jellemzően eső formájában érkezett. Ugyanakkor jelentős csapadékhiány alakult ki a Földközi-tenger mentén Dél-Spanyolországtól Észak-Olaszországig. Ennek ellenére az őszi vetések még jó állapotban vannak.

A február, március, április hónapokra szóló, hosszútávú időjárás-előrejelzés szerint az átlagosnál melegebb időjárásra kell készülni, de ez csak Európa nyugati felében párosulhat a szokásosnál szárazabb viszonyokkal.

térkép

A decemberi európai jelentés összefoglalóját itt találja.