fbpx

Bill Gates a legnagyobb földbirtokos Amerikában

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 19.

Az USA méreteihez képest nem is tűnik soknak az a földterülete, amit a világ második leggazdagabb embere birtokol. (Az első az Amazon alapítója, Jeff Bezos.) Hazánk nagy „agrárbárói” sincsenek nagyon lemaradva mögötte, bár ők – a családtagok 300 hektárjainak kivételével – csak használják és nem birtokolják a földet.

 

bill gates

Bill Gates nagy fantáziát lát a mezőgazdaságban (Forrás: gatesnotes.com)

 

A földtulajdonosok magazinja, a The Land Report szerint Bill Gates, a Microsoft alapítója a legnagyobb termőföldtulajdonos az Egyesült Államokban. Bill és Melinda Gates tizennyolc államban 98 ezer hektár termőföldet halmozott fel az elmúlt években. Legnagyobb részesedésük Louisianában (28 ezer hektár), Arkansasban (19,4 ezer hektár), Nebraskában (8,3 ezer hektár) és Arizonában (10,4 ezer hektár) van. A földvásárlásokat elsősorban Gates befektetési társasága, a Cascade Investments végzi.

Bár a házaspár a legnagyobb földbirtokosnak számít az USA-ban, az egyéb területeket is beszámítva (pl. bányák, tavak, művelés alól kivont területek) nem ők a legnagyobb földtulajdonosok. John Malone milliárdos üzletember 890 ezer hektár birtokában van. A The Land Report szerint nem világos, hogy a nettó 121 milliárd dollár vagyonú Gates miért fektetett be ilyen nagymértékben az amerikai termőföldbe. A farminguk.com szerint viszont ez érthető: a házaspár jótékonysági szervezete, a Bill & Melinda Gates Alapítvány a szegényebb országok, különösen Afrika agrárfejlesztésére összpontosít, így nem idegen tőlük ez az ágazat. 2018-ban Gates az angliai Edinburgh-ben folyó agrárcsúcstechnológiai kísérletekhez is felajánlott több mint 28 millió font (11,3 milliárd forint) támogatást.

Hazánkban a most kialakuló családi mezőgazdasági társasági (CSMT) forma lesz az, amelyik nagyobb előrelépést hozhat a földkoncentrációban.