fbpx

Megdőlt, és még a kalász sem olyan súlyos, mint vártuk…

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 26.

Épp, amikor megindulnának a kombájnok, már-már menetrendszerűen érkezik a vihar. Idén nemcsak a szél volt erős, de a gabonaszár is gyengébb volt. Pedig a benne lengedező szemek még csak nem is olyan súlyosak, mint azt elsőre vártuk.

levélbetegségek
Beteg levélzettel nem lehet súlyos kalászokat érlelni (fotó: Horizont Média)

Nitrogéntúlsúly

Ősszel extrém magas műtrágyaárak mellett vetettünk el a szokásosnál jóval több búzát és árpát, ami azzal járt, hogy csökkentett mennyiségű komplex hatóanyagot kaptak a táblák, nem ritkán teljesen el is maradt a talaj tápanyaggal való feltöltése. Tavasszal aztán fellelkesültünk az olcsó nitrogénen és az esősebb időjáráson: kapott is szépen fejtrágyát a növény! Az elbillenő tápanyagegyensúly aztán fellazította a szöveteket, ami ezen az esősebb tavaszon szinte a létező összes levélbetegségnek kaput nyitott a szövetekbe, idő előtt csökkentve a fotoszintetizáló felületet. A takarékoskodás azonban az utolsó pillanatig megmaradt, hiszen a kalászvédelem idejére már tudni lehetett, hogy ilyen terményárak mellett veszteséges lehet a szezon a zárása.

Takarékos lombkezelés

„Azon túlmenően, hogy sávosan vonult a vihar, biztosan számított a fajta állóképessége, a kiadott kálium mennyisége és a szárszilárdítás – pontosabban ezek hiánya. Amilyen takarékoskodós évünk van, nem hinném, hogy sokan elvégezték volna…” – mondja egy nagygazdaság ágazatvezetője Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Itt a hétvégén leginkább a sok csapadék okozott galibát: „Táblánként 40-80 mm-t kaptunk, nagyon heterogén eloszlásban. Az őszi árpát arattuk éppen, az most megcsúszik, és kárt is szenvedett az állomány. Pedig jó volt rá a tavaszi időjárás, jobban kinőtte magát, mint a búza, most meg is rogyott… A búzatáblákon is azt látom, hogy van, amelyik 90 százalékban fekszik, mellette nem sokkal pedig csak egy kicsit borzolt az állomány.”

talajnedvesség szél
Talajnedvesség és szélerősség a szombati viharban (forrás: met.hu)

Amit felszed a kombájn

A megdőlés nem annyira nagy baj, azt fel lehetne szedni, de az ország keleti fele nagyon vizes, várni kell a betakarítással, ez idő alatt pedig sarjúhajtások zöldülnek ki a már száraz állományban. „Nehéz lesz úgy beállítani a kombájnt, hogy ne keveredjenek a zöld részek a szárazzal, ez a tisztításnak, tárolásnak ad nagyobb feladatot. Itt megint sok hibázási lehetőség adódik majd…” – vélekedik egy Fejér vármegyei növényvédős, aki meglepve látta, hogy idén az árpakalászokon is találkozni fuzáriummal. Hozzáteszi: „A mennyiség sem lesz sajnos olyan szuper, mint azt korábban becsülték, éppen a sok elvesztett levélfelület miatt. Ahol 5-7 tonnát láttak korábban, ott az alsó értékre érdemes készülni a kisebb fajsúly miatt.”

Ez is érdekelheti a témában:
Tovább romlottak a terméskilátások, nőttek az árak.
Őszi kalászosok: szépen indultak, de rizikós a vége