fbpx

Argentína visszatér a búzapiacra

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 30.

Argentína agrárminisztériuma bejelentette, hogy az ország – a történelmében először – exportlehetőséget kapott a kínai búzapiacra. Egyelőre azonban annak is örülnek, ha az oroszokat kiszorítják Brazíliából. Jó ez nekünk?

argentin búza
Befejeződött az argentin aratás (forrás: datamarnews.com)

Vonzó piac Kína

Kínát már úgy tartjuk számon, mint a világ első számú búzaimportőrét, teljes igénye a futó értékesítési szezonban 12,5 millió tonna búzára tehető az USDA januári becslése szerint. Nem csoda, ha az argentin kormányzat büszkén jelentette be, hogy az ország – a történelmében először – exportlehetőséget kapott erre a hatalmas piacra.  „A Kínai Népköztársaság Általános Vámhivatala (GACC) argentin búzaexportáló cégeket vett fel beszállítói nyilvántartási rendszerébe” –- írja a minisztérium sajtószolgálata. Jelenleg Kína legfontosabb ellátói Ausztrália és Kanada. Az előbbi 5,7, az utóbbi 1,8 millió tonna kenyérgabonát exportált az ázsiai országnak.

Végre van mit exportálni

Argentínában az új termés 15,1 millió tonna körüli lehet, nagyjából 20%-kal jobb a tavalyi, aszály sújtotta eredménynél, de így is csak közepes. Vannak évek, amikor az argentin búzaexport is több, mint a mostani termés, de még így is lehetőség nyílik közel 10 millió tonna kenyérgabona kivitelére. Az ország első számú partnere Brazília, ahonnan most esélyük nyílik kiszorítani a benyomuló orosz búzát. (Itt írtunk róla, hogy a 2023/24-es értékesítési szezon első öt hónapjában Brazília több búzát vásárolt Oroszországból, mint Argentínából, mivel az orosz készletek nagyok voltak, az argentin pedig szűkös az előző évi aszály miatt.)

Az orosz búza közelebbi célpontokra fókuszálhat

Argentína számára a fő exportidőszak januártól áprilisig tart, és mivel az idei termése sokkal jobb, mostantól ismét kihasználhatja a közelségét Brazíliához. Az anyagi nehézségekkel küzdő kormányzat 12-ről 15%-ra emelte a kenyérgabona exportvámját. Egy tonna argentin búza exportára a múlt héten 244 dollár volt. Eddig még egyetlen tonnát sem sikerült ténylegesen eladniuk Kínába. Ha a brazil piacot visszaszerzik, az is szép eredmény lesz.

Ha sikerrel járnak az argentinok, akkor az viszont azt jelenti, hogy az oroszok másfelé kezdenek el tapogatózni. Egész éven át havi szinten átlagosan 4 millió tonna búzát kell kiszállítaniuk – bárhová, ahol megveszik –, és Brazíliánál szinte minden piac közelebb van számukra. Lehet, hogy a magyar búzának májusig kell várnia egy jobb értékesítési pillanatra?