fbpx

Nyitva marad a gabonafolyosó, reagáltak a hírre az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 19.

Május 18-án, azaz tegnap járt le a Moszkva által szabott határidő a gabonafolyosó-egyezményre. A döntés hosszas lebegtetése után végül mégiscsak hozzájárultak a tengeri szállítási útvonal működéséhez. Bár ez nem volt váratlan, mégis reagált rá a terménypiac.

teherhajó
Ha döcögősen is, de mehet tovább a gabonaszállítás (forrás: aa.com.tr)

Lebegtetett döntés

Ahogy azt sok elmező várta, Moszkva a hosszas lebegtetés után végül mégiscsak a gabonafolyosó-egyezmény meghosszabbítása mellett foglalt állást. Azon kifogásait, hogy a pénzügyi szankciók miatt nem tudja eljuttatni agrártermékeit a piacokra, maguk az exportszámok cáfolták: „Oroszország most ugyanolyan szinten, ha nem magasabb szinten exportál gabonát és a műtrágyát, mint az invázió előtt” – mutatott rá Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. (Lásd még: Panaszkodnak, közben az EU-t és Ukrajnát is lenyomják.)

Tetszhalott állapot

Az orosz fél hajóellenőrző munkájában ellenben jól látható a szándékos akadályozás, igaz Ukrajna meglehetősen hatékony választ adott rá a megnövelt rakterű hajókkal. A szállítást sokkal jobban akadályozta a gabonafolyosó meghosszabbítása körüli huzavona. Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ tisztviselőinek közös koordinációs központja május 4. óta nem adott engedélyt új hajók indulására, mivel Moszkva kijelentette, hogy csak azokra az egységeke bólint rá, amelyek garantáltan elhagyják a gabonafolyosót május 18-ig, az általa megnevezett egyezménylejárati határidőig.

Reagálnak az árak

A gabonafolyosó az eredetileg tervezett időpontig, azaz mostantól újabb két hónapig él – jelentette be szerdán Tayyip Erdogan, Törökország újraválasztott elnöke. (A következő határidő: július 18.) A hosszabbítás hírére a chicagói határidős piac búza és a kukorica jegyzései egyaránt 3,4%-kal estek. A párizsi tőzsdén most az augusztusi repce 402 eurót (151 ezer Ft) ér, a szeptemberi búzával pedig 223,5 eurós (84 ezer Ft) tonnánkénti áron kereskednek. Hazai telephelyen 130 ezer forint alá csúsznak a repce vásárlására tett ajánlatok, a búzáért a leggyakrabban 71 ezer forintot adnának a kereskedők.