fbpx

Ukrajna nagy dobásra készül idén; kellemetlenek lesznek

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 28.

Ukrajna tavaly az aszályos időjárás miatt 13 százalékkal kevesebb búzát termelt, mint 2019-ben és 28 százalékkal kevesebb kukoricát. Idén egészen más lesz a helyzet. Az exportálható gabona nagy része ráadásul vagy az EU-val konkurál a nemzetközi piacon vagy éppen az unió piacán keresi helyét. Nagyon kellemetlenek lesznek.

 

búza hajón
Nagy tumultus várható a búzapiacon

 

A búzapiacon extrém tumultus várható

Ősszel csaknem 6,8 millió hektáron vetettek búzát az ukránok, árpa pedig 2,5 millió hektáron került a földbe. A téli időjárás kedvezett a növények fejlődésének. Búzából idén az ötéves átlaghozamokkal számolva 26,8 millió tonna termésre van kilátás (+6,3%). Az export (a magas átmenő készletek miatt is) 19 százalékkal nőhet, elérve a 18,5 millió tonnát – számolnak az USDA elemzői. Ez elsősorban azokon a piacokon keresi a vevőt, ahová az EU is szállít. Az ország árpából is nagy előállítónak számít, de tavaly ez a kalászos is 14 százalékkal gyengébb eredményt produkált. Most 8,2 millió tonnával kalkulálnak az elemzők, a mennyiség fele külföldön találhat vevőre.

 

Sok-sok kukorica – Kína felé indul?

A kukorica ára vetekszik a búzáéval, ezért ennek termőterületében is 100 ezer hektáros bővülés várható, elérve az 5,1 millió hektárt. Ősszel akár 33,5 milliót tonna is lehet a kibocsátott mennyiség, ami 19 százalékos emelkedés lenne a tavalyi gyenge termés után. Ha ez igaz, akkor idén jóval több kukorica kelhetne útra a határokon túlra, mint a tavalyi teljes termés: 27,6 millió tonna (+15%). Igaz, volt már ennél jobb évük is az ukránoknak: a 2019-es termés betakarítása után 29 millió tonnával zárták az exportévet. Ennek harmada az EU-ban landolt, de tudni érdemes, hogy pár éve még a termés 40-50 százalékát az unió szívta fel. Tavaly Kína teljesen áthelyezte a kereskedelmi súlypontokat, és ide érkezett a kiszállított mennyiség 38 százaléka (igaz, a kiszállítható kukorica a harmadára csökkent). A jelentés megjegyzi, hogy a termeléshez szükséges vetőmagot Ukrajna 84 százalékban importálja, elsősorban Magyarországról, Romániából és Franciaországból.

 

A fentiekhez még hozzátesszük: Ukrajnában a gabonafélék még csak nem is legkedveltebb növények, mivel a napraforgó hozza a legnagyobb profitot. Itt írtunk az idei kilátásokról: Egy ország, ahol gabonát csak muszájból vetnek.