fbpx

Szibériában jó idő volt a búzára: jobb termés a vártnál

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 24.

Átmenetileg estek a búza jegyzései a világ tőzsdéin egyrészt az oroszországi terméssel kapcsolatos jó hírek, másrészt a déli féltekét öntöző csapadék miatt. A kis megingást gyors visszakorrigálás követte. Amíg a kukorica le nem kerül a táblákról, a búza lesz a tőzsdei játékszer.

 

búza a kézben
A tavaszi búzára szép idő volt Szibériában (forrás: pixabay.com)

 

Oroszország megint a legnagyobb exportőr lesz

A SovEcon szakértői jóval nagyobb termést várnak Oroszországban, mint az USDA elemzői (75,6 millió tonna vs. 72,5 millió tonna), de a mezőgazdasági minisztérium kincstári optimizmusát nem osztják (81 millió tonna). Egyébként tavasszal még a 85 millió tonnát is meghaladó eredményben reménykedtek, de a szibériai területeken túlságosan késve került földbe a tavaszi búza, az őszi vetés minőségét pedig a sok csapadék rontotta le. Végül a vártnál jobb termésátlaggal zárhatják a szezont. A SovEcon becslései szerint Szibéria idén 10,7 millió tonna búzát takarít be, ami az elmúlt 12 év legjobb eredménye lenne.

Szeptember 21-ig az oroszok már learattak annyi búzát, amennyit az USDA becsült, 72,5 millió tonnát, 2,85 t/ha hozammal. A 25,5 millió betakarított hektár azonban még mindig csak a teljes terület 89%-a volt, azaz még hátra van további 3 millió hektár, amelyről legalább 3 millió tonna mag kerülhet a raktárakba. Úgy tűnik, a SovEconnak lesz igaza. Ez egyben azt is jelenti, hogy Oroszország ismét a világ legnagyobb exportmennyiségével léphet piacra a következő aratásig.

 

A kukorica küzd a búzával

A decemberi szállítású fekete-tengeri búza határidős árfolyama ennek megfelelően mindenütt esett. A chicagói tőzsdén két nap alatt 2,5%-ot veszített értékéből. Az amerikai tőzsdéken ráadásul a kukorica is esésben van, ami növeli a nyomást a búza árára. A párizsi tőzsdén a pillanatnyi megingást követően visszalendült a búza ára csaknem 248 euróra. Ukrajnában szintén nő a felvásárlási ára, elérte a 285-287 USD/tonna szintet a kikötőkben. A kereskedők ugyanis igyekeznek megvásárolni a szükséges tételeket, mielőtt a kikötői terminálok elkezdenének a kukoricával foglalkozni.