fbpx

Panaszkodnak, közben az EU-t és Ukrajnát is lenyomják

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 16.

Bár sokat panaszkodnak a pénzügyi szankciók miatt, minden idők legjobb gabona- és olajmagexportját fogják elkönyvelni idén az oroszok. Az EU-t messze maguk mögé utasítják a búzakivitelben, Ukrajnát pedig a napraforgóolaj exportjában érik utol. Az olajmag feldolgozásában már a háború előtt lekörözték legnagyobb riválisukat, vagyis nem egyszeri jelenségről van szó.

orosz búzaaratás
A pénzügyi szankciók ellenére szárnyal az orosz agrárexport (forrás: grainunion.k)

Folyamatos a termelésbővülés

Az elmúlt évtizedben az oroszországi gabona- és olajos magvak termelése jelentősen megnövekedett, ami a klímaváltozással járó termőterület-bővülésnek és technológiai fejlődéssel járó hozamnövekedésnek köszönhető. 2022/23-ban minden fontos gabona- és olajmagból rekordtermés arattak, és búzából átlépték a 90 millió tonnát. Ebből a kalászosból egy évtized alatt gyakorlatilag megkétszerezték a termelésüket.

orosz termés
Forrás: USDA

orosz búzatermés
Forrás: USDA

Búzából egyeduralkodóvá váltak

A rekord nagyságú orosz termést rekord nagyságú kivitel követi, noha Oroszország folyton az exportnehézségekre panaszkodik, és jelen pillanatban erre hivatkozva a végsőkig húzza a gabonafolyó-egyezményről való döntését. Tény viszont, hogy az orosz exportbevételek az ország SWIFT-rendszerről való lekapcsolása ellenére lendületesen érkeznek. Az árakra nagyobb hatással van az, hogy az orosz kormány a rekordtermés után is élt az exportkorlátozási időszakkal (február 15.–június 30.), és az, hogy lebegteti a gabonafolyosó ügyét. A Fekete-tengeren továbbra is az orosz búza irányítja a térség piacát, ez határozza meg az uniós exportárakat is.

Mivel a háború kitörése óta a tényleges exportmennyiségekről Moszkva nem közöl adatokat, az amerikai agrárminisztérium (USDA) elemzői kikötői adatok és célállomási információk alapján kalkulálják a kiviteli számokat. Eszerint az orosz búzaexport 2022/23-ban mindenkori rekordot ér el 45 millió tonnával, 36 százalékkal haladja meg az előző évit. Az EU – a világ második legnagyobb búzaexportőre – most messze mögötte teljesít, 35 millió tonnára teszik a teljesítményét. Az európai közösség utoljára 2019-ben birtokolta a top-1 címet, azóta viszont kedvezőtlen az időjárása. A harmadik helyezett Ausztrália, ahol negyedik éve javulnak a termésadatok.

Az oroszok minden piacukra több búzát juttatnak el, mint korábban, de afrikai partnereik esetén 50 százalékos kiviteli bővülést érhetnek el. Legfontosabb vevőik gabonafélékből Egyiptom, Törökország és Szaúd-Arábia, míg napraforgóolajból Kína, napraforgódarából Törökország. Tengeren havonta 2-4,5 millió tonna között mennyiséget indítanak el, átlagosan 3,5 millió tonnát. Ezen felül sok búzát és búzalisztet szállítottak jórészt közúton Kazahsztánba, ahonnan az jellemzően liszt formájában utazik tovább a közép-ázsiai régió többi államába. Kazahsztán saját búzatermése is egyre nagyobb, de feldolgozóipara inkább az olcsó orosz gabonát preferálja, ezért arra most importstopot vezettek be.

Napraforgó: ukrán babérokra törnek

A napraforgómag termelése és feldolgozása is bővül Oroszországban, amit a belső felhasználás nem követ, így egyre több jut exportra. Ukrajna napraforgó-termelését és főként az olajütők működését visszavetette a háború, de ha az alábbi ábrákra nézünk, azt látjuk, hogy a szektor teljesítménye 2019 óta meredeken zuhan. Feldolgozóiparuk már 2021/22-ben 27 százalékkal kevesebb olajat gyártott, mint az orosz üzemek. Ukrajna könnyen elvesztheti a legnagyobb napraforgóolaj-exportőr címet.

napraforgó olaj és mag export
Forrás: USDA