fbpx

Indul a többfokozatú aszály-előrejelzés

Írta: Szerkesztőség - 2021 szeptember 23.

Akár 10 napra előre is becsülhetővé válik az aszály országos mértéke, amihez extra vízpótlási lehetőségeket is társítana a kormányzat.

Dusnoki Csaba
Dusnoki Csaba társtulajdonos és a pivot center lineár öntözőrendszer

 

Beindultak az öntözési közösségek

A hetvenet is meghaladja a 2020 júniusa óta elismert öntözési közösségek száma, és legalább hatvanan vannak azok a gazdálkodói közösségek, amelyek ebben a formában gondolkodnak – mondta Feldman Zsolt államtitkár az Új Élet Mezőgazdasági Kft. öntözéses beruházásának átadásán. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta: az elismert közösségek összesen 35 ezer hektárnyi öntözött terület együttes működtetését szeretnék megvalósítani, amelyből 24 ezer hektár teljesen új terület. (Ebben a cikkben egy konkrét megvalósítási példát mutatunk be a Kalocsai járásban.)

Az Új Élet Mezőgazdasági Kft. cégvezetője, Dusnoki Csaba pedig arról beszélt, hogy a projekt keretében mintegy 131 millió forintból építettek öntözőberendezést, amely akár távolról is elindítva, kevesebb, mint 24 óra alatt 94 hektárnyi területet képes beöntözni. A kft. konvencionális szántóföldi növények, főként őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó és kukorica termesztésével foglalkozik. Ezer hektár saját területtel rendelkeznek, és 400 hektárt integrálnak.

 

öntözéses együttműködés
A rendezvény előadói közös gombnyomással, mobiltelefonról indították el a távirányítású berendezés működését

 

Több pénz, könnyebb szabályok, aszály-előrejelzés

Feldman Zsolt kiemelte: az elmúlt időszakban a kormány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével és az Országos Vízügyi Főigazgatóság segítségével megpróbált összhangot teremteni a víz kereslete és kínálata között. Az államtitkár emlékeztetett: a vidékfejlesztési program keretében mintegy 37 milliárd forint értékben csaknem 700 projekt kapott támogatást. Az államtitkár szerint a fejlesztési források mellett fontos segítség a gazdálkodók részére az új szabályozási környezet, amely nagyban megkönnyíti a beruházások megvalósítását.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban sikerült kiépíteni egy csaknem kilencven állomásból álló országos aszálymonitoring rendszert, amely öt talajmélységben méri a pillanatnyi talajnedvességet, továbbá online szolgáltat adatokat egyebek mellett talajhőmérsékletről, szélről és napsütésről. Hozzátette: jelenleg egy olyan változaton dolgoznak, amely lehetővé teszi az országos tíznapos előrejelzést is, a tervek szerint januártól már mindenki számára elérhető lesz. Az árvízhez hasonlóan az aszályra is fokozatokat határoznának meg, hogy a jövőben szélsőséges helyzetekben a víz pótlólagos szivattyúzásokkal, vízpótlásokkal legyen elérhető a gazdák számára.

Összeállította: Gönczi Krisztina