fbpx

Időjárás: ki jár jól az idei nyárral?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 18.

Két hete még vízhiányra panaszkodtak az alföldi gazdák, ma viszont már ők is tocsognak a sárban. A talajok átázására azonban nagy szükség volt két év aszály után, és az idei nyár is melegnek ígérkezik. Mégsem kell félni. Itt a legfrissebb, hosszú távú időjárás-előrejelzés.

repcetábla eső után
Jön a meleg, de lesz mellé csapadék is (fotó: Horizont Média)

Normalizálódás

Ha visszatekintünk az elmúlt évtized csapadékviszonyaira, akkor azt látjuk, hogy a 2010-es nagy vizeket nagy aszályok követték, majd jött pár átlagon felüli mennyiségű csapadékot és termést hozó évjárat, amit ismét „normális” évek követtek. Legutóbb két év aszályt éltünk át, így nagy szükség volt a talajok feltöltődésére, még ha most már túl soknak is tűnik az égi áldás. A tavaszt illető hosszú távú becslések eddig igaznak bizonyultak, és visszatértünk az évtizedek alatt megszokott csapadékösszeghez. (Lásd februári előrejelzésünket: Van remény: normális időjárást hozhat a tavasz.) Lássuk, milyen lehet a folytatás!

csapadékösszegek
Forrás: KSH

Meleg nyarunk lesz

A hőmérsékletet illetően mindig pontosabbak a becslések, mint a csapadékkal kapcsolatban. Kezdjük tehát ezzel. A legfrissebb hosszú távú előrejelzések szerint véget ért a hűvös óceáni vizekkel járó La Nina hatás, és egy nagyon erős El Nino jelenségbe futunk bele a nyáron. A tengerek hőmérséklete Európa térségében is 1-2 fokkal melegebb lesz a több évtizedes átlagnál. Ez azt jelenti, hogy Európában hőmérsékleti többletre kell számítanunk az elmúlt évtizedek (1993-2016) átlagához mérten. Észak-Amerika is hasonló pluszokra számíthat, az USA különösen a nyugati felén, miközben a Nagy-tavak környékén egy fokkal hidegebb lesz a megszokottnál.

Az alábbi térkép szerint Spanyolország és Dél-Franciaország kifejezetten forró nyárra számíthat. Hazánk az átlagostól fél-egy fokkal magasabb hőmérsékleti értékekkel szembesülhet – ahogy Európa többi része is.

hőmérséklet nyár EU
Forrás: ECMWF

Normális csapadékmennyiség

Fontos kérdés a csapadék mennyisége. Európa déli területein, így Spanyolország és Franciaország egyes részein az átlagosnál több eső hullhat (mindkettő nagyon örül majd neki), és Olaszország egésze is átlagon felüli égi áldást élvezhet két év cudar aszály után. Sőt, az ország déli része kifejezetten esőáztatta térség lesz az előrejelzések szerint. Sok esőt kapnak a görögök, törökök és Marokkó is. Ezek a térségek ráadásul a „hűvösebb” zónába tartoznak a hőmérsékleti térképen. Ez azt jelenti, hogy ezek a fontos agrárexportőrök előnyös időjárási helyzetben lesznek.

Hazánk a melegebb időjárás ellenére a sok évtizedes átlagnak megfelelő mennyiségű esőre számíthat nyáron – ahogy Európa nagy része is.

csapadék nyár EU
Forrás: ECMWF

Mindent egybevetve a szokásosnál melegebb, de átlagos mennyiségű csapadékot hozó nyárra számíthatunk idén. Hazánk időjárása nem fog kilógni a térségéből. A többi országnál előnyösebb időjárási helyzetre leginkább az olasz, görög és török termelők, valamint Marokkó számíthat.