fbpx

60 napot adtak az oroszok a gabonafolyosó-egyezménynek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 20.

A hétvégén csendben beleegyeztek a felek a gabonafolyosó fenntartásába. Pedig a csend nem indokolt: Moszkvának kezd elege lenni a hitegetésből, és 60 napot adott a korábbi feltételei teljesítésére.

gabonafolyosó
Augusztus elseje óta él a gabonafolyosó (forrás: graincentral.com)

Meghosszabbítva, de meddig?

A hétvégén meghosszabbították a gabonaegyezményt, ami lehetővé teszi az ukrán kikötőkből származó gabonaexportot egy biztonságos fekete-tengeri folyosón keresztül. A megállapodás keretében termények, élelmiszer és műtrágyafélék hagyhatják el a háborús zónát – akár orosz, akár ukrán a rakomány. Csakhogy az orosz fél szállítmányait a pénzügyi szankciók és a hajózási társaságok mérsékelt üzletelési hajlandósága is korlátozza.

A hosszabbítás időtartama az ukrán nyilatkozatok szerint ismét 120 nap, míg az orosz fél szerint 60 nap. Mivel az oroszok és az ukránok nem egymással tárgyalnak, hanem Törökországgal és az ENSZ-szel, akár más-más időtartamra is köthettek megállapodást. Mint később kiderült, Moszkva egyfajta záradékot fogalmazott meg a hosszabbtávú együttműködésre. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának most „két hónapja van arra, hogy mentesítse a szankciók alól az orosz mezőgazdasági ágazatot kísérő pénzügyi műveletek teljes láncolatát”, különben 60 nap múlva bezárul a gabonafolyosó.

Hónapok óta hitegetik

Moszkva régi kérését eddig figyelmen kívül hagyta a világ fejlett része. Az Orosz Mezőgazdasági Bank nem térhetett vissza a SWIFT-rendszerbe, nem tudják biztosítani a háborús zónában közlekedő hajókat és rakományokat, és más kikötőkhöz sem férnek hozzá a „barátságtalan” országokban. Nem érkeznek mezőgazdasági gépek Oroszországba, és nem tudja eladni (csak kerülőutakon) a műtrágyát, és még mindig nem indult újra az orosz ammóniát szállító vezeték Odessza kikötőjébe. Az ENSZ sürgeti a feleket, hogy „duplázzák meg erőfeszítéseiket az orosz feltételek maradéktalan végrehajtása érdekében”. Az eddigieket látva, komolyabb „erőfeszítésre” nem kerül sor a 60 napos határidő előtt.