fbpx

Biológiai növényvédelem a DélKerTész-nél

Írta: Kristóf Imre - 2022 szeptember 02.

A hazai zöldségellátásban végzett több évtizedes modern, innovatív, biológiai és integrált növényvédelmi termesztési gyakorlatáért, a szentesi DélKerTész különdíjat kapott a Farmer-Expón. A debreceni mezőgazdasági szakkiállításon Ledó Ferenc szaktanácsadót, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete alapító elnökét kérdeztük a szentesi zöldségtermesztés gyakorlatáról.

Mit jelent a biológiai növényvédelem a szentesi üveg- és fóliaházakban?

– A biológiai növényvédelem során a kártevők és kórokozók ellen megpróbálunk hasznos szervezetekkel védekezni. Ez azt jelenti, hogy a régi, úgynevezett konvencionális növényvédelemmel szemben – ahol éves szinten 30-35 kémiai védekezés is szokott lenni –, mi ezt 3-4 védekezéssel meg tudjuk oldani. Ráadásul úgy, hogy amikor a szedések megindulnak már csak foltkezeléseket alkalmazunk.

Ledó Ferenc szaktanácsadó, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete alapító elnöke

Mikor kezdték az átállást a biológiai növényvédelemre?

A DélKerTész 2003-ban kezdte el a tevékenységét, akkor az üveg- és fóliaházakban a területének csak 20%-a volt ilyen módon védve, ez az elmúlt évre már 97%-ra nőtt. Nem ment egyik napról a másikra a szentesi termelőknél, és időnként többletmunkával is jár, de napjainkra ez vált általánossá.           

Kápia paprika hidegfóliás termesztése Szentesen (Fotó: Horizont Média/ Kristóf Imre)

Milyen lesz az idei szezon, nagy kárt okozott az aszály és a hőség?

Amit az idei évre terveztük, időarányosan azok a mennyiségek már bejöttek hozzánk a termelőktől és bízom benne, hogy ezután is megterem a tervezett mennyiség. A DélKerTész üveg- és fóliaházakban közel 150 hektáron termelünk elsősorban paprika- és paradicsomféléket. TV paprikából 12 ezer tonnát, kaliforniai paprikából 650 tonnát, hegyes erősből 20 millió darabot, kápia paprikából 1000-1200 tonnát éves szinten. Van egy minimális pritaminpaprikánk is, 120 tonna lesz a terveink szerint belőle. Paradicsomból két típust termelünk: a fürtös paradicsomból olyan 10.000 tonna, az úgynevezett koktélparadicsomokból pedig 3000 tonna termést várunk az idén. Ezen kívül kígyóuborkából 800 tonna, fejeskáposztából és kínaikelből 400 tonnára számítunk. Szántóföldön termelik még a tagjaink: ipariparadicsomból 15.500 tonna, zöldborsó 5300 tonna, zöld- és fejtettbab 1600 tonna, csemegekukorica 19.000 tonna lesz a várható mennyiség. Az öntözés miatt az aszály nem, de a nagy hőség a zárt térben termesztett paprikát és paradicsomot is megviselte. Ezért az augusztusban leszedett és a szeptember eleji paprikánál rosszabb lesz a minőség, mint szokott lenni – az mondjuk, hogy több lesz a lecsópaprika – de ezt is sikerül értékesíteni, csak valamivel alacsonyabb áron. Külön örvendetes számunkra, hogy az exportunkat sikerült jelentősen, közel 50%-kal növelni nyilatkozta lapunknak Ledó Ferenc szaktanácsadó, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete alapító elnöke.