Eltűnik és szétrobban a föld Szibériában

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 18.

A fagy már nem tartja egyben a kőzetet, a szerves anyagot és a gázokat. Minden megelevenedik, amit korábban a jég fogságba zárt, de ennek egyelőre több kárát, mint hasznát látni.

 

Elmoshatóvá vált a föld

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a permafroszt, vagyis az állandóan fagyott talaj olvadása miatt a víz egyre több talajt mos el Szibériában – írja az MTI. A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet és a Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Központ műholdas felvételeket elemzett. A tudósok a Szobo-Szisze-sziget 1,7 kilométer hosszú és 27 méter magas Jedoma nevű szikláját vizsgálták, ahol a permafroszt talaj meredeken a Léna folyó egy mellékágába zuhan. (A Léna deltájában számos sziklafal mered, ezek a „Léna pillérei”.)

 

 

Itt különösen nagy talajveszteség figyelhető meg. Az 1960-as évek közepén a folyó az 1,7 kilométer széles szakaszon évente 5 méter földet hordott el. 2015 és 2018 között ez már évente csaknem 16 méter volt. A szikla 1965 és 2018 között helyszíntől függően összesen 322-679 métert veszített – állapították meg a szakértők. Hasonló jelenség figyelhető meg a tudósok szerint Kanada és Alaszka északi-sarkvidéki partjainál. Egyre erőteljesebb hatással vannak ezekre a hullámverés és a folyami áramlatok elsősorban azért, mert egyre hosszabb ideig tart a meleg évszak.

 

 

Gázbuborékok lyuggatják szitává?

A talaj kiolvadásával gázok is felszabadulnak és a légkörbe jutnak. A szén-dioxidnál is veszélyesebb üvegházhatású gáz a metán, amelyről csak néhány éve derült ki, hogy óriási robbanások formájában képes kitörni a mélyebb talajrétegekből. 2014-ben figyeltek fel rá a kutatók, hogy hatalmas lyukak tátonganak Szibériában, amelyeket a felfelé törekvő gáz nyomása ütött a földkérgen. Az elmúlt 20 évben a 20 méter mélyen lévő permafroszt átlagosan két fokot melegedett. A vastag jégréteg alatt meghúzódó metán kiszabadulva robbanásszerű erővel üt krátereket a felszínbe. A legutóbbi robbanás olyan erejű volt, hogy még a közeli településekhez és egy helyi gázmezőhöz telepített szeizmikus mérőműszerek is kimutatták. Az első lyukról hat évvel ezelőtt értesült a sajtó, idén már több mint 17 metánkrátert tartanak nyilván Szibériában.