fbpx

Most lett elegük a spanyoloknak, de jönnek a kampányígéretek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 16.

Spanyolországban jelenleg a szabadföldi kultúrák 80%-át érinti a csapadékhiány, és több mint 5 millió hektárnyi gabonatermésben okozott visszafordíthatatlan károkat az aszály. Miután hónapokig nem esett eső és hőségrekordokat mértek, a múlt pénteken jégeső és felhőszakadás verte a növényeket, az északi hegyekben pedig havazott.

aszály búza
A kalászokat el lehet felejteni (forrás: s.yimg.com)

Európa fő zöldség- és gyümölcsexportőre hozzászokott már a meleghez és az aszályhoz, de az utóbbi három év időjárása már számára is kihívás. Spanyolország az EU Bizottsághoz fordult segítségért, miután 2023 első négy hónapjában az átlagos csapadékmennyiség kevesebb mint fele hullott le az országban. Emellett a választásokra készülő kormány is úgy érezte, le kell tennie valamit az asztalra.

Hatalmas károk

A búza- és az árpatermés az ország nagy részén mostanra gyakorlatilag megsemmisült. A rizstermesztéssel felhagytak Andalúziában, holott ez itt korábban meghatározó gabonakultúra volt. Ugyanitt, valamint Murciában, Valenciában és Katalóniában a gyümölcsfák állapota is extrém módon leromlott. Ez leginkább olívaolajgyártásra van súlyos hatással, hiszen a világtermelés egyötöde innen származik. Idén az olajfák a szokásos termésnek csak a 20%-át adhatják.

Víz lesz, hőségben tilos a munka

A spanyol kormány ezért 2,2 milliárd eurót tervez költeni a vízellátás javítására és aszálytámogatásokra. Ebből új öntözési infrastruktúrára 1,4 milliárd euró jutna – közölte Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter csütörtökön. Ez Spanyolországban a tengervíz sótalanítását és a szárazföld belsejébe történő elvezetését, valamint a kommunális vizek újrahasznosítását jelenti. (Lásd még: Fogy a víz a hegyekben, tengerből isznak a spanyol növények.)

A Reuters szerint a program része az is, hogy csökkentik a gazdálkodók öntözéssel kapcsolatos kiadásait. Emellett június közepe és szeptember közepe között a hőségnapokon megtiltják a szabadtéri munkavégzést. A Reuters megjegyzi: az intézkedéseket közvetlenül a spanyol választási kampány előtt jelentették be.