fbpx

Hozzá kell nyúlni az uniós válságalaphoz az aszály miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 29.

Ezen a héten a spanyolországi Andalúziában július közepére jellemző hőmérsékleteket mértek. Csütörtökön a 40 fokot közelítette a hőmérő higanyszála, és súlyos a vízhiány. Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter válságkezelést kért Brüsszeltől.

spanyol folyó aszály
Alig csordogál a hegyekből a víz (forrás: thestar.com)

Azonnali segítségre van szükség

Az évek óta tartó aszály miatt Madrid levélben kérte az EU mezőgazdasági biztosát, hogy aktiválja a közös agrárpolitika (KAP) válságtartalékát, mivel a spanyolországi vízhiány példa nélküli. Az agrárminiszter magasabb arányú támogatáselőleget is szeretne fizetni ebben a szezonban, továbbá „rugalmasságot” kér Brüsszeltől a gazdálkodási előírások teljesítésében. Ezen felül a kormány 1,8 milliárd eurós adócsökkentést is bejelentett az érintett gazdálkodók számára.

Spanyolország területének 27%-a „riadókészültségben” van, mivel a víztározók töltöttsége 50 százalék alá esett. Az ország legfontosabb mezőgazdasági régiójában, Andalúziában a legrosszabb a helyzet. A Guadalquivir vízgyűjtő csak a kapacitása negyedéig van töltve, ezért 50-90%-kal csökkentették a tartományban gazdálkodók által öntözésre felhasználható vízmennyiséget.

Sok ember él az agráriumból

A 87,5 ezer négyeztkilométeres andalúz tartomány nem sokkal kisebb, mint egész Magyarország, lakossága 8,3 millió fő. Része a mezőgazdaságban gyakran emlegetett Almeria, Granada, Huelva és másik öt járás. A mezőgazdasági terület a tartomány felét teszi ki, minden negyedik hektár öntözött.

Alapvetően olajbogyóültetvények, kaszálók (főként lucerna) és zöldség-gyümölcs termelő kertészetek (főként bogyósgyümölcsök, ezen belül is szamóca) találhatók rajta. A terület felén biogazdálkodás keretei között folyik a termelés. Az agrobizniszből származó GDP 20 százalékát ez a régió adja az országnak, és az agráriumban foglalkoztatottak 22 százalékát köti le. (Lásd még cikkünket: Fólia fólia hátán: 37 ezer hektárt fedtek be a spanyolok.)

A mezőgazdaság fokozódó vízigénye azonban egyre nagyobb összeütközésben van a természetvédelmi értékekkel, az utolsó vizes élőhelyek védelmével. A térség részben Spanyolország északi hegyvidékeinek folyóvizéből, részben a tenger sótalanításából próbálja fedezni vízszükségletét – egyre nehezebben. (Lásd: Fogy a víz a hegyekben, tengerből isznak a spanyol növények.) A tartományban már tavaly tavasszal 30 éves mélypontra süllyedt a víztározók töltöttsége, és a helyzet csak romlott azóta.