fbpx

Zuhan az ukrán búzatermés, az orosz sem marad rekordszinten

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 16.

A magyar búzatermelők szempontjából fontos hír, hogy a háborúzó Ukrajna és Oroszország együttesen 20-24 millió tonnával kevesebb búzát termel idén, mint „fénykorában”.

Putyin búza
A háború mindkét felet megviseli, de az ukrán termelést sokkal jobban (forrás: Eduard Korniyenko/Reuters)

Orosz termelés: tizedével esik vissza

Oroszországban az őszi búza a teljes termés mintegy 70 százalékát adja, idén 17,7 millió hektárt foglal el. Ez valamivel kisebb a tavalyi területnél a vetés időszakának esős időjárása miatt. Míg tavaly elhanyagolható volt az őszi búza kifagyása, idén már kis mértékben előfordult, de a növények így is átlag feletti állapotban vannak. Tavaszi búzát főleg a Kazahsztánnal határos, északibb területeken vetnek, a munka még jelenleg is tart. Ennek betakarítása csak augusztus végén kezdődik.

A két búza termésátlagát közel 3 t/ha-ra teszik az USDA elemzői, ez 7 százalékkal lenne kevesebb, mint tavaly, de 4 százalékkal több, mint az 5 éves átlag. A teljes orosz búzatermés idén 81,5 millió tonna lehet, 11 százalékkal kevesebb, mint tavalyi rekord, de 2 százalékkal több, mint az 5 éves átlag. Az előrejelzés 58 millió tonna őszi búzával és 23,5 millió tonna tavaszi búzával kalkulál, és a Krím-félsziget termését nem veszi figyelembe. (Lásd még a témában: Panaszkodnak, közben az EU-t és Ukrajnát is lenyomják.)

orosz búza
Forrás: USDA

Ukrán termelés: ötödével zsugorodik

Ukrajnában a búzatermelés növekvő pályán állt a háború kitöréséig. Most az ország azon részein is, ahol nem fenyegeti közvetlen életveszély a mezőgazdákat, számos akadály nehezíti a munkát. Nagyon kevés a gazdálkodók pénze, nincs elég fémzárolt vetőmag, növényvédő szer, kevés a kiadott műtrágya, akadozik az alkatrészellátás. A termények tárolása és célpiacokra juttatása szintén korlátozott. A konfliktuszóna határán fontos búzatermőterületek vannak, ezeken becsülni is nehéz a végeredményt.

Az ukrán termelési adatokban eleve nem szerepel a Krím, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon. A helyi szakminisztérium szerint az őszi búza (ami a termés 97%-át adja) tavaly 3,8 millió hektáron kerülhetett földbe az ukránok által ellenőrzött országrészben. A tél enyhe volt, többnyire átlag feletti hőmérséklettel, a vegetációs index (NDVI) szerint most átlagon felüli állapotban vannak a növények.

Az USDA úgy számol, hogy hektáronként kevesebb, mint 4 tonna termés várható a növénytől. Ha Krímet kivesszük az amerikai elemzők számításaiból (1,6 millió t), akkor szűk 15 millió tonna termés marad. Ez 21 százalékkal lenne kevesebb, mint tavaly, és 38 százalékkal múlná alul az 5 éves átlagot.

Mindent egybevetve a két nagy gabonatermelő ország összesen 20-24 millió tonna mínuszt könyvelhet el a tényleges termelési potenciáljához mérten. A Földközi-tengerre ömlő búzafolyam határozottan apad.