fbpx

Szárnyal a mezőgazdaság, új rekord lehet búzában

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 03.

Bár az időjárás a történelmi szélsőségeknél is súlyosabb tüneteket produkál, a mezőgazdasági tárca nem zárja ki az újabb csúcstermést.

 

búza

 

Óvatosan a bőséggel

Egyelőre óvatos optimizmus jellemzi az indiai Mezőgazdasági Minisztérium értékeléseit a majdnem 110 millió tonnás termés lehetőségéről. Egyelőre úgy tűnik, meglesz a sorrendben harmadik, újabb rekord búzatermés. Igaz viszont, hogy a betakarításig még sok víz lefolyik a Gangeszen: a klímaválságra érzékenyen reagáló térségben márciusig nagyon kitettek az állományok az esőnek és az azt követő kártevő- és fertőzésnyomásnak. A sárgarozsda jelenlétét máris kimutatták az Agricensus-nak nyilatkozó szakemberek, akik megerősítették az időjárás okozta bizonytalanságot a piacokon. Ugyanakkor, mivel a belföldi ellátás biztonságához máris van elegendő gabona, egy jó/jobb termés fel fogja pörgetni az exportot, ami hatással lesz a világpiaci árakra.

 

búza

 

Versenyképes lehet

Az indiai kormány továbbra is vásárlóként van jelen a piacon, az intervenciós ár jelenleg 287 dollár tonnánként. Ilyen ár mellett a gazdák csak akkor lépnek az exportpiacra, ha a világpiaci árak jobbak, és a búzanem veszít versenyképességéből a nemzetközi piacon. Ezt tovább erősítheti, ha például Oroszország újabb exportvámemelés mellett dönt, ami növelheti a keresletet az ázsiai térségben – és ezzel az indiai búza kilátásait is javíthatja.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán