fbpx

Az Európai Unió tovább segíti a kínai glifozát importját

Írta: Szerkesztőség - 2010 április 10.

A dömping elleni védekezés immár nem aktuális, ezért az EU egy évvel meghosszabbítja az olcsó, kínai gyártmányú glifozátra korábban kirótt magas vámtételek felfüggesztését. Az Európai Bizottság 2009 májusában függesztette fel a kínai glifozátimportra kirótt 29,9%-os vámot. A magas vámtétel eredetileg az európai növényvédőszer-gyártók védelmét szolgálta.

 

Az európai gyártók 2009 szeptemberében kérték a határozat felülvizsgálatát. A gyártók érvelése szerint az antidömping intézkedés felfüggesztése és az olcsó glifozát importja továbbra is sérti érdekeiket, a Bizottság szerint azonban ez az érvelés rövid távon már nem tartható.

A magas importvám felfüggesztését követően a Bizottság folyamatosan ellenőrizte az EU-piac és a kínai import összefüggéseit. Kiderült, hogy a behozatal változatlanul kis mennyiségű volt, sőt a magas vám eltörlését követően még csökkent is, így az európai gyártók helyzete egyáltalán nem vált nehezebbé. A Bizottság megállapítása szerint a generikus termékek gyártása és behozatala 2008. szeptember és 2009. augusztus között kismértékben csökkent.

Az európai gyártók növelni tudták értékesítési áraikat, növelték a magasabb hozzáadott értékű késztermékek forgalmazását, és a nyersanyagpiac kedvező alakulása, ennek következtében a stabil gyártási költségek eredményeként „kényelmes” haszonra tettek szert ebben az időszakban.

Mindez összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy az importvám csökkentését követően a glifozátpiac nem változott számottevően, mivel jelentős készletek maradtak raktáron a gyártóknál, kereskedőknél és a felhasználóknál, ami a behozatal csökkenését vonta magával.

Csökkentek a kínai árak is, amelyek jelenleg alacsonyabbak, mint az antidömping intézkedést megelőzően, továbbá az Európai Bizottság azt is figyelembe veszi, hogy a behozatal jelentősen visszaesett.

Az európai növényvédőszer-gyártók szerint a kínai gyártókapacitás folyamatosan növekszik.

Egyes ottani cégek tovább növelik glifozátgyártó kapacitásukat, annak ellenére, hogy 2009-ben mind az eladások, mind az üzleti haszon jelentős mértékben visszaesett. A kínaiak nem ok nélkül növelik gyártóbázisukat: saját, belső piacuk nagymértékben növekszik, és a világpiaci igény is várhatóan tovább emelkedik, különösen a fejlődő országokban.

Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a glifozátimportot és az árak alakulását. Az európai iparra nézve kedvezőtlen változás esetén bármikor visszaállíthatják a védő célú antidömping vámot a kínai eredetű árura.

Forrás: AGROW

K. A.