fbpx

Tűzihorganyzott öntözőberendezések, tartályok

Írta: - 2022 augusztus 10. -Hirdetés

Nemcsak szemet zavaró, hanem idővel a berendezés szabályszerű működését korlátozó jelenség lehet a vas- és acéltárgyak rozsdásodása. A jól ismert légrozsda egy laza szerkezetű oxid, melyen keresztül a vas korróziója folyamatosan, szinte akadálytalanul zajlik. Ez alól a megállapítás alól csupán az erősen ötvözött és így rendkívül drága, korrózióálló acélok képeznek kivételt. Habár ezeknek az acéloknak a felülete is korrodálódik, de ötvözőik miatt a rajtuk képződő oxidréteg vékony, tömör, jól tapadó, lesz, ezért az acél további korrózióját gátolja. Hasonló, kitűnően védő oxidréteg keletkezik a horgany felületén is. A horganyon kialakuló cinkpatina alig oldható, csak nagyon lassan fogy, de újraképződik a horganybevonatból. Víz alatt kialakuló oxidrétegének ellenálló képessége erősen függ a víz tulajdonságaitól. A mezőgazdaságban használt öntözővizek vagy az állatok számára biztosított ivóvizeknél a horganybevonat a vasnak hosszú távú védelmet biztosít.

Az öntözőcsövek, tartályok kívül-belül egyforma védőréteget kapnak

A kb. 450°C hőfokú horganyolvadékból kiemelt termékek felületén szokásosan 50-150 µm vastag fémbevonat képződik (1. kép). Ez – az acélösszetétel függvényében – lehet jelentősen vastagabb, elérheti akár a 200-300 µm-t is. A védőréteg várható élettartama a bevonat vastagságával egyenes arányban változik.

tartály
1. kép: Kívül-belül tűzihorganyzott kivitelű tartály (átlagos bevonatvastagság:150 µm)

Szántóföldi öntözőberendezések tűzihorganyzott kivitelben

Az egyre sűrűbb aszályos időszakok miatt fokozott hangsúlyt kap az öntözéstechnológia. Az acél fizikai ellenálló képessége közismert, mely megfelelően vastag horganybevonattal ellátva kitűnő korrózióállósággal párosul. A szántóföldeken használt berendezéseket évtizedeken keresztül nemcsak korrozív hatások, hanem többször ismétlődő fizikai igénybevételek is érik. Ehhez megfelelő anyagokat kell választani természetesen úgy, hogy a hosszú élettartamot is biztosítani lehessen, ugyanakkor a lehető legrövidebb időn belül megtérüljön a befektetés. Arra is törekedni kell, hogy egy komplex eszköznek (2. kép) korrózióállóság szempontjából se legyen gyenge pontja, azaz az eszköz valamennyi eleme közel megegyező korróziós ellenállással rendelkezzék. Fontos, hogy ne csak maguk a főszerkezet elemei (csövek, csőszerelvények, tartószerkezet) legyenek tűzihorganyzottak, hanem az ezek összekötésére felhasznált csavarok, anyák és alátétek is (3. kép). Ugyanis a tömegesen és olcsón kapható „galvanizált” csavarokon a bevonat vastagsága sokszor a csak néhány mikrométer, míg a tűzihorganyzással bevont kötőelemeknél a megkövetelt legkisebb vastagság 50 µm. Ezek a masszív kültéri hatásoknak is ellenálló termékek legkedvezőbb áron a megfelelő horganyozó vállalatoknál szerezhetők be.

öntöző
2. kép: Szántóföldi öntözőberendezés részlete
csavar
3. kép: Tűzihorganyzott kötőelemek szükségesek

A festék- és műanyag-bevonatokkal szemben a horganybevonat fizikai hatásokkal szembeni ellenálló képessége többszörös, UV-állósága – fémbevonat lévén – tökéletes. A tűzihorganyzott acélelemek egész éves szabadtéri tárolása vagy raktározása sem jelent problémát. Az ötvözettel tapadó fémréteg sérülésveszélye minimális. Kisebb sérülésnél a horgany katódos védelmet nyújt az alapfémnek.

Tűzihorganyzás után azonnal felhasználható

A technológia további előnye, hogy a zárt szelvényekből gyártott acélelemek kívül-belül egyforma bevonatot kapnak, ezzel teljes körű felületvédelmet nyújt. A bevonás szigorúan ellenőrzött, ipari körülmények között történik. A frissen bevont termékek az üzemből történő elszállításukat követően azonnal elszállíthatók és beépíthetők.

A mezőgazdaság egy dinamikusan növekvő felhasználási terület

A technológia alkalmazása széles körben elterjedt. Tradicionális felhasználási területe a légköri igénybevétel, de kitűnően használható talajban, folyadékokkal érintkezve is. Utóbbi esetekben – specifikus esetek miatt – célszerű hozzáértő szakember véleményét kikérni. Magyarországon – csak a mezőgazdaság számára – minden évben 4000-5000 tonna acélszerkezetet vonnak be horgannyal.

A legtöbbször bérhorganyzásra is szakosodott tűzihorganyzók az egyszerű szerkezetektől a bonyolult kialakítású, egyedi acélszerkezetekig minőségi, a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak megfelelő szolgáltatást nyújtanak. A nemzeti (nemzetközi?) szövetséghez tartozó vállalatok elérhetősége és tervezési irányelvek megtalálhatók a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján (www.hhga.hu).