fbpx

Hinta-palinta a műtrágyaárakban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 28.

A piacvezető svéd műtrágyagyár olyan szezonindító árakkal jött ki, ami szerint a hazai mészammon-salétrom akár 100 ezer forint alá is csökkenhet tonnánként. Ez mégsem túl valószínű.

műtrágya
Gyorsan közelítjük a háború előtti árszintet. Elérjük? (fotó: Horizont Média)

A napokban tette közzé szezonindító árait az egész európai piac számára irányadó svéd műtrágyagyár. Eszerint a 27 százalékos nitrogénhatóanyag-tartalmú mészammon-salétrom induló ára 265 euró tonnánként, ami 355 euróval alacsonyabb a tavalyinál. Ez az itthoni pétisó esetében 100 ezer forint alá csökkenő árszintet jelentene a növekedés.hu szerint.

Hol fent, hol lent

A gazdák egyelőre 120-140 ezer forintos árakról számolnak be, ami nagy könnyebbség a korábbi 350 ezer forintos ár után, amit elviselhetetlennek érzett a piac. Hazai adatok alapján a műtrágya-értékesítés 2022 októbere és decembere között 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Sokan folyékony nitrogénformákra váltottak. A karbamid forgalma közel a két és félszeresére nőtt, de a többi folyékony nitrogénformából is emelkedtek az eladások (Nitrosol, DAM +28 százalék).

Mint emlékszünk rá, késő ősszel, az utolsó nagy akció keretében 250-280 ezer forintos áron lehetett hozzájutni a népszerű nitrogéntermékhez. Akkor sokan be is vásároltak belőle, most viszont ehhez képest is féláron vásárolható ez a tápanyag.

Több év kell a rendeződéshez

A holland Rabobank elemzői már decemberben azzal kalkuláltak, hogy tavaszra megközelíthetjük a háború előtti árszinteket, de hozzátették: a helyzet addig nem normalizálódik, amíg Európa gázellátása biztonságossá nem válik. Azt is valószínűsítették, hogy a tavalyi drasztikus keresletvisszaesés miatt idén a nitrogéngyárak fele a termeléscsökkentés mellett dönt. A hírek szerint a hazai gyár idén valóban a kapacitásai alatti szinten tervezi a működést.

Emellett erősödik a konkurencia az európai piacon, miután a török Yildirim csoport megvásárolja a horvátországi Kutinában működő Petrokemija műtrágyagyárat. A török befektetők a horvát termelés mellett évi 600-700 ezer tonna import műtrágyát is el kívánnak helyezni az európai piacon.

A bukásnak is van határa

Vannak tehát az árakat lefelé és felfelé mozdító hatások is a műtrágyapiacon. Egy biztos: az eddig gyártott, illetve beszerzett készletek magas költsége nem engedi a háború előtti szintre esni az árat, azaz nem valószínű a 110 ezer forintos szint alá bukás. A viszonteladók épp olyan drágán vásárolták a műtrágyát, mint a gazdák, és nem akarnak ekkora ráfizetéssel kiszállni a termékből, ahogy a gyár sem.