fbpx

Hideget-meleget kaptunk ettől az őszi időjárástól

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 29.

Pontosabban előbb túl meleget, most pedig túl hideget és nedveset kaptunk az égiektől. Az Európa egészére kiterjedő elemzés szerint minden régiónak része volt valamennyi időjárási anomáliában, de eddig egyiknek sincs végzetes hatása a vetésekre. 

őszi tájkép
A meleg október után hirtelen jött az eső és a hideg (fotó: Horizont Média)

Európa északi és nyugati részén a szokásosnál csapadékosabb az időjárás, emiatt később kerültek földbe az ősszel elvetendő magok. Közép-Olaszországban ismét voltak áradások, néhol a kalászosok újravetésére is szükség van. Európa nagy részén most a megszokottnál kevésbé fejlett állományokkal lehet találkozni, sőt, a kalászosok termőterülete is csökkent némiképp. Eközben az Ibériai-félsziget, Észtország és Finnország élvezi az átlagon felüli csapadékmennyiséget, ami végre helyreállítja a talaj nedvességtartalmát.

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRC MARS

Az EU déli és középső részein október közepéig a túl száraz időjárás hátráltatta a vetést, majd az esők szabtak gátat a munka befejezésének. Sok a heterogén állomány, és növekszik a gombafertőzések esélye is. Magyarország északi és nyugati karéjában a tartósan magas vízállás máris kipusztított valamennyi repcét és őszi kalászost. Csak az Alföld mélyebb talajrétegei képesek még befogadni némi csapadékot. Hazánkban ezen a héten 2-4 fokkal van hidegebb, mint a sokéves átlag, de ez Európa egész keleti felére elmondható. A télből egy kis hóesés formájában máris kaptunk ízelítőt. (Nyugat-Európa pedig komoly hólapátolásra kényszerült.)

talajnedvesség
Forrás: met.hu

A cukorrépa és burgonya számára ideális termőhelyeken jellemzően esős az időjárás, akadozik a betakarítás. Mindent egybevetve az átlagosnál jóval melegebb október és a hideg-csapadékos november nem befolyásolta lényegesen a terméskilátásokat Európában.

Kapcsolódó írásunk: Már biztos: az esők csökkentik az EU búzaterületét.