fbpx

Egy négyzetméterről 35 kiló paradicsom

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 03.

Lehet, hogy a holland paradicsom halovány, de még mindig csaknem négyszer több érik egy négyzetméteren, mint a spanyol üvegházakban.

 

spanyol paradicsom
Spanyol honban csak minden ötödik hektárt fed üveg vagy fólia (forrás: storage.googleapis.com)

 

Jóval hatékonyabb termelés

A hollandok egységnyi területen 13-szor több paradicsom termelésére képesek, mint a spanyolok, ám ez nem meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy az északi országban gyakorlatilag minden paradicsomot üvegházban termelnek. Ezzel szemben Európa déli államában csak a teljes termelés ötöde kerül ki védett termesztőberendezésekből – derül ki a FAO 2019. évi statisztikai adataiból.

Ha csak az üvegházi termelés számait nézzük, akkor már „csak” 3,7-szeres a hollandok egy négyzetméterre vetített előnye, a termelési értéket tekintve pedig ennél is kisebb: 127%-kal haladja meg a spanyol üvegházak eredményét.

 

Az árszint európai

2019-ben Hollandiában 1800 hektáron foglalkoztak paradicsomtermesztéssel, az átlaghozam négyzetméterenként 34,5 kilogramm volt. A termés átlagára 0,68 euró/kg volt 2019-ben. A spanyol üvegházak többségének otthont adó Almeria tartományban csak 9,3 kilogramm paradicsom termett négyzetméterenként, amit a holland árszinthez hasonlóan kilónként 0,66 euróért tudtak piacra dobni a spanyolok. Egyébként a spanyol termelés összesen 57 ezer hektárt (!) fedett le, a szabadföldi terméssel együtt az átlaghozam 2,67 kiló/négyzetméter volt, amit 0,30 eurós áron értékesítettek 2019-ben.

 

A spanyol üvegháztenger vízellátási problémáiról itt írtunk legutóbb.