fbpx

Indul a komplex ültetvényfejlesztési pályázat

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 22.

A pályázat érdekessége, hogy a legtöbb tevékenységre egységköltségalapú elszámolást alakítottak ki, így ezekre árajánlatot sem kell begyűjtenie a pályázónak. Maximum 500 millió forint kérhető a komplex gazdaságfejlesztésre.

 

jeghalo
A jégháló legyen a pályázat része (fotó: Horizont Média)

 

Tegnap meghirdették a korábban már beharangozott ültetvénytelepítési és gyógynövény pályázatot. Fejenként 500 millió forintra lehet pályázni egy 15 milliárd forintos keretből. A forrás kétharmada a szerkezetátalakítást, korszerűsítést és diverzifikálást szolgálja. Generációs megújulásra 3 milliárd, kockázatkezelésre 1,5 milliárd és a vízfelhasználás javítására fél milliárdot különítettek el. A kiírás újdonsága, hogy nagyrészt egységköltségalapon számolja az odaadható támogatást, csak a kiegészítő beruházások költségeit becsülik három árajánlat alapján. A kiíró 400-500 támogatott projekttel számol.

 

Komplex fejlesztést várnak

A kiírás erőssége, hogy a komplex üzemfejlesztést helyezi középpontba a szimpla ültetvénytelepítéssel szemben. Ez esélyt ad az ágazatnak arra, hogy magasabb hozzáadott értékű (válogatott, osztályozott, csomagolt) termékekkel jelenjen meg a piacon. Az ültetvény telepítésén, cseréjén túl a víztakarékos öntözés kiépítését és a természeti károkat tompító beruházásokat (pl. jégháló) is el kell végeznie az igénylőnek, ezen felül a betakarító gépek, szedő platformok és egyéb szüretelő eszközök beszerzésére kérhet támogatást.

A gyógy- és fűszernövény-termesztésben az ültetvénytelepítésen túl a betakarítás és feldolgozás gépesítése került előtérbe. Itt nem kötelező az öntözés megvalósítása, ellenben beszerezhető egy darab 83 kW teljesítményű traktor. Választható elem mindkét célterületen a meteorológiai állomás kiépítése.

 

6000 euró STÉ a belépő

Azok vehetnek részt a pályázatban, akiknek az üzemmérete eléri a 6000 STÉ-t. ŐCSG-k esetén a tagok a területalapú támogatás igénylésekor leadott hektárszáma a kiindulási alap az üzemméret számításához. CSMT esetén legalább a tagok felének rendelkeznie kell az elvárt üzemmérettel. Fontos, hogy az árbevétel legalább fele mezőgazdasági tevékenységből származzon.

A bírálat során 60 pontot ér az üzleti terv. Ezen túl a környezeti szempontok érvényesítése (melléktermékek, hulladékok újrahasznosítása) éri a legtöbb pontot (10 p). A sikeres pályázathoz ajánlott termelői csoport tagjának lenni, új alkalmazottat felvenni és a lehető legkomplexebb fejlesztést kitűzni célul.

 

Az első pályázati ablak május 24. és június 7. között nyílik. A projekt megvalósítására 2 év áll a pályázó rendelkezésére.