fbpx

Számlamentes ültetvényberuházási kiírás – akár gépekre is

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 19.

Fajonként eltérő mértékű, egységköltség alapú támogatásra lehet pályázni azoknak, akik gyümölcsöst vagy gyógynövényt telepítenének. A gépbeszerzés is része lesz a kiírásnak.

 

ultetvenytelepites cseresznye

Komplett ültetvények telepítése 15 milliárdos segítséggel

Az Agrárminisztérium – 2020 novemberében bejelentett eredeti szándéka szerint – 2021. április 20-án megjelenteti a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény-ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívását 15 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

A folyamatosan bővülő piaci igények kielégítéséhez elengedhetetlen a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése A tárcavezető hangsúlyozta: a korszerű ültetvényeken évről évre biztonságosan és magas minőségben lehet termelni, ami növeli a gazdák versenyképességét, illetve jövedelembiztonságát. Az új pályázati kiírás nyertesei már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait.

 

Számlamentes átalánykifizetés

A felhívás nem csak a gyümölcs- és gyógynövényt termő területek telepítésére biztosít majd támogatást. Kiterjed az öntözőrendszer, jégvédelmi háló létesítésére, továbbá a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is. A különböző növényi kultúrák esetében a tényleges telepítési költségekhez igazodó, emiatt eltérő támogatási összegeket határoz majd meg a pályázati felhívás – emelte ki a miniszter.

Nagy István kifejtette, a források pontos mértékéről még zajlanak a szakmai egyeztetések. A tervek szerint bővülhet a Magyarországon hagyományosnak tekintett gyümölcsfajták listája. A korábbi, hasonló programokhoz képest alapvető változás, hogy az ültetvénytelepítési pályázat nyertesei egységköltség alapú támogatás formájában juthatnak a forráshoz, ami jelentősen csökkentheti adminisztrációs terheiket – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője. (Ha a beültetett hektárok vagy csemeték, gyógynövények száma alapján történik a kifizetés és nem költségszámlákat kell gyűjtenie a támogatottnak, akkor minden flottabbul megy – a szerk.)

 

Összeállította: Gönczi Krisztina