fbpx

Születésnapját és új csarnokát ünnepelte a DélKerTÉSZ

Írta: Sándor Ildikó - 2023 április 28.

Több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai csarnokának átadásával ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a szentesi DélKerTÉSZ.

DélKerTÉSZ csarnokátadó
„Az új hűtőkapacitással akár 2760 tonna áru együttes tárolására van lehetőség” – hangzott el a körbevezetésen

Egyre nagyobb mennyiségben kaphatnak magyar paprikát és paradicsomot a boltok az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ legújabb beruházásának köszönhetően. Az április 27-én átadott, nyugat-európai színvonalnak is megfelelő új logisztikai központban a hűtés, a csomagolás és az áruszállítás automata rendszerei biztosítják, hogy a szövetkezet tagjai hosszú távon megőrizzék piaci versenyképességüket.

Eddig 2500 négyzetméternyi hűtőtérrel, egy háromrámpás komissiózó térrel, egy kétrámpás rakodótérrel, több mint 1800 négyzetméteres csomagolóüzemmel és egy tagi válogatótérrel rendelkezett a szövetkezet. Az új csarnok teljes alapterülete ezzel szemben több mint 10 ezer négyzetméter, és része hat – négy nagyobb és két kisebb – hűtőtároló, amelyek összes területe 5060 négyzetméter.

2022-ben 53,3 ezer tonna zöldséget értékesítettek a szövetkezet főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai, ez több mint 1500 tonnával, majdnem 3%-kal haladja meg a 2021-es mennyiséget. Ennek logisztikai folyamatait jelentősen felgyorsítja, hogy az új 1700 négyzetméteres előkészítő csarnokban 16 rakodórámpa van. Így az árukat sokkal gyorsabban lehet majd lepakolni, a korábbi négyszeresére növekszik a rakodási kapacitás. A központ további eleme egy 1325 négyzetméteres csomagolócsarnok, két egyenként 408-417 négyzetméteres göngyölegtároló és egy 285 négyzetméteres csomagolóanyag-raktár. A több mint egy hektáros csarnoképület pedig korszerű, karbonsemleges, úgynevezett abszorpciós klíma- és hűtéstechnológiával rendelkezik.

Az új hűtőkapacitással akár 2760 tonna áru együttes tárolására van lehetőség, ha pedig további fejlesztésekkel az évtized végére üzembe áll az automata polcrendszeres rendszer, akkor egyszerre 700-800 tonna árut lehet majd tárolni. A nagyobb hűtőkapacitás lehetővé teszi további termények elhelyezését is, így többek között tervezik vörös- és lilahagyma értékesítését, de folyamatosan növekszik az új almaültetvények területe is.

DélKerTÉSZ csarnok
Az új 1700 négyzetméteres előkészítő csarnokban 16 rakodórámpa van

Jönnek az önjáró targoncák és az automatizáció

A 2023–2029 közötti időszakban pedig a tervek szerint a két hűtőkamra polcrendszeres tárolástechnológiával lesz felszerelve, az árukat pedig digitálisan is nyomon lehet követni majd. Az állványrendszeres áruelhelyezésnek és a digitális készletkezelésnek köszönhetően önjáró targoncákkal is megoldható lesz az áruk ki- és bepakolása az előzetesen beprogramozott helyekre. Emellett telepítenek majd az áruszállítás felgyorsításához szükséges automata csomagoló- és szállítószalagokat. Ezek a fejlesztések további 4-5 milliárd forint kiadással járó beruházások lesznek.

A fejlesztések pedig nem csak a logisztikához elengedhetetlenek. Szentes fontos hajtató körzet, ennek az innovatív termesztési formának köszönhetően szabályozott környezetben, precíz, szinte izolált környezeti viszonyok mellett – többek között termálvízzel fűtött zöldségházakban – tudnak a zöldségek fejlődni. Az időjárás hatásai alól azonban így sem tudják teljesen függetleníteni magukat a termelők. Nagypéter Sándor szerint a klímaváltozásra így is fel kell készülni, hiszen a szélsőséges időjárási viszonyok egyre gyakoribbak lesznek, ezeknek a hatásait pedig technológiai fejlesztésekkel lehet tompítani. A forróságban például a zöldségházakban szükség van megfelelő szellőztetésre, árnyékolásra, automata öntözőberendezésekre, extrém forróságban pedig akár lassan már Magyarországon is felmerülhet az igény a hűtésre.

Nagyberuházásokra 2021-ben 370 millió forintot költött a DélKerTÉSZ, többek között létrejött két helyen egyenként 3500 négyzetméteres fóliablokk és egy válogatócsarnok is. 2022-ben több, mint 2 milliárd forint ment erre a célra, amelynek keretében a 2021. év végén megkezdett új komplex logisztikai csarnoképület beruházás második évi ütemének megvalósítási szakasza történt. 2023-ban pedig 1,9 milliárd forint értékben többek között több helyen napelemek kiépítése, automata csomagológépek, rakatbontó és szétszedő rendszer, művelőkocsik, targoncák, anyagmozgató gépek, paprika és uborka válogató gépek, lineár és mikró szórófejes öntözőrendszerek, szivattyúk szerepelnek a fejlesztési tervek között.

A most átadott csarnok alapkövét egy évvel korábban tették le, az akkori tervekről korábban mi is beszámoltunk, erről itt olvashat.

Még több magyar zöldség a polcokon

„A beruházásra azért volt szükség, mert az áruk kezelése már megoldhatatlan volt a megszokott minőségben. Az új logisztikai csarnoképület közel 3 milliárd forintos beruházással jött létre, és biztosítja azt, hogy a vásárlókat még hatékonyabban tudjuk kiszolgálni, ez a termelőink versenyképességét is fokozni fogja. A logisztikai folyamatokat gyorsítva és modernizálva növelni tudjuk a termelők által megtermelt mennyiség megfelelő kereskedelmét. Néhány éven belül 28-31 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaz majd a DélKerTÉSZ, ami jelentős előrelépést jelent a jelenleg forgalmazott 24-25 ezer tonnához képest” – mondta Nagypéter Sándor elnök.

Az egész napos rendezvény nemcsak a csarnok ünnepélyes átadásáról szólt, a DélKerTÉSZ tagjait, vendégeit, a környékbeli termelőket szakmai kiállítás, előadások és kulturális program is várta a nagyszabású születésnapi megemlékezésen.

Nagypéter Sándor
Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke