fbpx

Itt a kegyetlen árak hatása: összeomlott az értékesítés

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 09.

A legfrissebb adatok szerint a műtrágya-értékesítés 2022 októbere és decembere között 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Növényvédő szerből pedig fele mennyiség fogyott. Ekkora keresletvisszaesésre senki nem számított. A harmadik negyedév még „csak” 30 százalékos eladási mínuszt mutatott.

műtrágyarakodás
A „betárolás” időszakában 40 százalékkal kevesebb műtrágyát vásároltak a gazdaságok (forrás: kovacsker.hu)

Elviselhetetlen műtrágyaárak

Az ammónium-nitrát iránti kereslet az ötödére, a kálisóé és a MAP-é pedig 70 százalékkal csökkent. Mészammon-salétromból (MAS) is 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák. Eközben a karbamid forgalma közel a két és félszeresére nőtt, de a többi folyékony nitrogénformából is emelkedtek az eladások (Nitrosol, DAM +28 százalék). Míg az ammónium-nitrát és a karbamid értékesített volumenének aránya 2021 utolsó negyedévében 1:1,5 volt, addig ez 2022-ben 1:20-ra ugrott. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzői ezt azzal magyarázzák, hogy ammónium-nitrátból nagyon lecsökkent a kínálat a megfigyelt időszakban, továbbá a karbamid ára kedvezőbbé vált az ammónium-nitráttal szemben, amire korábban nem volt példa.

A műtrágyák ára októberben kezdett el először csökkenni, de még ekkor is két-háromszoros összeget kellet fizetni értük, mint egy évvel ezelőtt. Novemberben az ammónium-nitrát már 20 százalékkal kevesebbe került, mint októberben, de decemberben visszaerősített az ára, és a szuperfoszfáté is nagyon megugrott. Az alábbi táblázatban az utolsó három hónap egyesített árváltozásait látjuk 2021 azonos időszakához mérten. A drágulás mértéke minimum másfélszeres, de a kálium- és foszfortermékek esetén több mint háromszoros. Legkevésbé a karbamid és a mészammon-salétrom ára emelkedett, nem csoda, ha ezek voltak a legnépszerűbbek a gazdák körében.

táblázat

Csak az imi-s napraforgó gyomirtható olcsón

A növényvédő szerek áremelkedése nagyjából az inflációt követte, jellemzően 25 százalék körül alakult. Kiemelendő egy üdítő kivétel: a imidazolinonra rezisztens napraforgó állománygyomirtóinak ára gyakorlatilag nem változott az elmúlt egy évben, ami az inflációt tekintve csodaszámba megy. A legnépszerűbb totális gyomirtók ára azonban több mint a háromszorosára emelkedett, az eladott mennyiségük ezzel párhuzamosan a felére-harmadára esett. Októbertől december végéig fele annyi növényvédő szert sem vásároltak a gazdák, mint 2021-ben (-54%). Csak a gombaölők értékesített mennyisége nőtt, ami évjárati sajátosságnak tekinthető.