Évente 28 millió eurónyi célzott forrás biztosított

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 31.

A szőlő-és borágazat hazai támogatására évente 28 millió eurónyi célzott forrás biztosított a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó új ciklusában – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal megrendezett tematikus napján.

A gépi szüret az Alföldön.
Új lehetőségeket teremt a KAP a mezőgazdasági termelőknek (Fotó: Barna Bence)

A KAP reformjának borágazatot érintő változása – Feldman Zsolt előadása

Az agráriumon belül a szőlőtermelők és borászok számára is új lehetőségeket hordoz az Európai Bizottság felé leadott magyar Stratégiai Terv, illetve figyelniük kell a megújuló európai uniós szabályozást is. Ezzel együtt az ágazat támogatására évente 28 millió eurónyi célzott forrás biztosított a KAP új ciklusában, mely 2027-ig tart.

Több elemükben megváltoznak a szőlőtelepítés engedélyezési rendszerére, a szőlő fajtahasználatra, a jelölésre és címkézésre vonatkozó rendelkezések, valamint az új szabályok alapján lehetőség van a bor alkoholtartalmának részleges csökkentésére is a teljes alkoholmentesítés mellett.

A szőlő- és borágazat eddigi különálló támogatási rendszere is a KAP Stratégiai Terv részévé válik.

Infografika a szőlőültetvények nagyságáról.
Szőlőterület alakulása éves bontásban Magyarországon (Infografika: MTI)

Az agrár-környezetgazdálkodási program

Óriási érdeklődés van a szőlőtermelők részéről az agrár-környezetgazdálkodási programban való részvételre, 37 725 hektár szőlőterülettel pályáztak erre a támogatásra. Ökológiai gazdálkodás keretében 1200 hektár szőlőterületet művelnének az érintettek támogatott módon.

A magyar borok piacra jutásának segítése érdekében belpiaci tájékoztatási tevékenységre és külpiaci promócióra is benyújthatók majd pályázatok, a támogatási kérelmeket március 12. és április 30. között – tervezi az agráriumért felelős tárca.

Infografika, bortermelés.
A bortermelés alakulása éves bontásban Magyarországon (Infografika: MTI)

Üzemfejlesztés, ültetvénytelepítés

A borászati üzemek fejlesztésére, termékfejlesztésre, borszőlőültetvény telepítésének támogatására a 2015-ben indult Vidékfejlesztési program keretében 25 milliárd forintot fizettek ki eddig az ágazat szereplőinek. A további fejlesztési igényeket pedig jól jelzi, hogy a tavaly novemberig nyitva lévő, élelmiszer-feldolgozást segítő beruházási pályázatok keretén belül 50 milliárd fejlesztési igényt jeleztek pályázataikban a magyar borászatok.

Ezeknél ütemesen történik a döntéshozatal, már 8 milliárd forint értékben meg is születtek a konkrét támogató döntések.

Az idei borpiaci év kezdetére teljes mértékben megújul az ágazat adminisztrációs rendszere, az elektronikus ügyintézést és adatszolgáltatást egyszerűsítő új informatikai rendszer és szabályozás egyszerűbbé teszi a szőlő-bor ágazat szereplőinek életét – utalt Feldman Zsolt az új bortörvényre és az e-pincekönyvre.

Szőlőmunkák gépesítése (Fotók: Horizont Média)

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc