fbpx

Importtilalom: húsokról és mézről szó sem lehet!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 21.

A Bizottság elfogadta az öt kelet-európai tagállam importtilalmi terveit, de négy áruféleségre korlátozza a bevezetését. Közben Litvánia és Moldova is jelezte, hogy szívesen átveszik a lengyelek és románok tranzitban betöltött szerepét. Ez persze csak korlátozottan lehetséges.

tehervonat
A nyomtávokkal még több baj lesz (forrás: railway.supply)

A Bizottság egyetért, de csak a termények esetében

Az Európai Bizottság megértette e román, lengyel, bolgár, magyar és szlovák gazdálkodók problémáit, és nem emel kifogást az említett tagállamok döntése ellen, miszerint megtiltják az ukrán gabonák országukon belüli értékesítését. Kiköti azonban, hogy a tranzitszállítmányoknak szabad utat kell biztosítani. Továbbá rögzíti, hogy a sajátos szabályozás kizárólag a következő terményekre vonatkozhat: búza, kukorica, repce és napraforgó. Azaz húsokról, mézről és egyebekről szó sem lehet. (Hazánk 25 különböző mezőgazdasági termékre tervezte bevezetni a behozatali stopot.) Az említett termékek importtilalmi időszaka 2023. június 30-ig tarthat.

Az európai hatóságok a Magyarországon alkalmazott gyakorlatot javasolják a tranzitszállítmányok plombázására és adminisztratív nyomon követésére, illetve a GPS segítségével történő nyomon követést szorgalmazzák. A lényeg, hogy bizonyítható legyen, hogy a szállítmány megbontás nélkül áthaladt az adott ország területén.

Az öt érintett tagállam kereskedelemért felelős miniszterei a közeljövőben Brüsszelben találkoznak Ukrajna képviselőivel, hogy megvitassák az Európai Bizottság által javasolt megoldást. Ukrajnának ugyanis hozzájárulását kell adnia a megváltozott kereskedelmi helyzethez, ezt követően a nyomon követési rendszer 24 órán belül bevezethető. (Ukrajna a lengyel bejelentést követően azonnal jelezte, hogy megérti a helyi termelők problémáját.)

Moldova és Litvánia ajánlkozott az ukrán áruk fogadására

Mindeközben Moldova és Litvánia sietve leszögezte: nem akadályozza az ukrán exportot. A moldáv agrártárca ugyan aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kelet-európai korlátozások nem növelik-e meg túlságosan a Moldovára nehezedő ukrán exportnyomást, de a kormányzat egyelőre nem tervezi az importtilalmat. Livánia gazdasági minisztere pedig kijelentette, hogy országuk akár 1 millió tonna gabona vasúti kivitelével is segítheti Ukrajnát. „Klaipėda kikötője segíthet a helyzet megoldásában, és garantálja az EU-n kívüli gabonaexportot” – mondta a miniszter.

Probléma viszont, hogy a litván kikötőbe most csak Fehéroroszország kikerülésével, Lengyelországon keresztül lehet eljuttatni a vasúti szerelvényeket, ami kétszeri átrakodást igényel: egyszer az ukrán széles nyomtávról a lengyel keskenyre, majd ismét a litván szélesre kell átmozgatni az ömlesztett árut.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Aki bent tartja a gabonát, dupla árat fog fizetni érte!