fbpx

Új állásportál a zöldiparban

Írta: MezőHír-2021/05. lapszám cikke - 2021 május 15.

A Covid-világjárvány a gazdasági élet minden szegmensére kihat. Ez alól nem lehet kivétel a mezőgazdaság vagy a munkaerőpiac sem. Ezért örvendetes minden olyan új platform megjelenése, amelyik segíti a munkáltatók és a munkavállalók egymásra találását.

 

Mező

 

Számos kapcsolódási pont a szektorok között

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a közelmúltban elindította a saját, ágazati állásportálját, a www.zoldallasportal.hu-t. A honlap nemcsak a környezetipar szűkebb értelemben vett szereplői, hanem az agrárszektorban tevékenykedők számára is érdekes lehet, hiszen a hulladékgazdálkodástól a talajvédelemig, az energetikától a zöldtechnológiákig számos kapcsolódási pont van a két szektor között.

A honlapon nyolc szakterületen belül van lehetőség munkaerő-, illetve munkahelykeresésre. Ezek a területek:

  • hulladékgazdálkodás,
  • vízvédelem,
  • kármentesítés,
  • kutatás, analitika,
  • talajvédelem,
  • energetika, klíma,
  • zöldtechnológia,
  • levegőminőség-védelem.

A honlap az agrárszektorban tevékenykedők számára is érdekes lehet.

 

Keresés szakterület és települések szerint

Ahhoz, hogy a honlapon valaki – legyen az álláskereső vagy munkaadó – érdemi tevékenységet tudjon végezni, regisztrációra van szükség. A honlapra feltöltött ajánlatok között szakterület és város kiválasztásával lehet keresni. A főmenüben, külön fül alatt találhatjuk meg az álláskeresőknek, a munkaadóknak, valamint a tanulóknak és hallgatóknak szóló információkat. Az álláskeresőknek elnevezésű fül alatt található többek között a regisztrációs és az önéletrajz-feltöltési lehetőség. A portál regisztrált álláskeresői az általuk benyújtott jelentkezések (hirdetők által beállított) állapotát is nyomon követhetik. Az állapot frissítése a munkaadók kompetenciája, vagyis az ő aktivitásukon múlik, hogy a státusz aktuális legyen.

A munkaadói fül alatt található egy nagyon hasznos almenü, ami a „Szakmáról bővebben” címet viseli, ez a szakmával kapcsolatos szöveges és kisfilmes anyagok gyűjtőhelye. Tekintettel arra, hogy egy friss honlapról van szó, így az itt elérhető anyagok mennyisége is limitált, ám az elkövetkezendő hónapok és évek során ez minden bizonnyal gazdag információs bázissá fog bővülni.

A tanulóknak és hallgatóknak kialakított fül alatt többet között a gyakornoki programokról, ösztöndíjakról és szakdolgozati lehetőségekről lehet informálódni.

 

Praktikumra törekvés

Összességében a környezetiparspecifikus portál jól áttekinthető, könnyen kezelhető és hiánypótló platform, amely hatékonyan hozzájárulhat ahhoz, hogy a szűkebb és tágabb értelemben vett „zöldipar” álláskeresői és munkaadói egymásra találjanak.

 

SZERZŐ: CZÉKUS MIHÁLY