fbpx

Nagyszabású bemutatót tartott a 15 éves Valkon

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 11.

Szeptember közepén három napon keresztül várta partnereit hagyományos gépbemutató show-jára a 15 éves Valkon Kft. Bár a rendezvény elsősorban a Krone termékeit vonultatta fel, a két és fél órás bemutató során a többi fontos gép bemutatása is szerepet kapott. Cikkünkben leginkább ezek közül szemezgetünk, de emellett érdemes elolvasni a novemberi GÉPmaxban megjelenő beszámolónkat is, ahol a hiányzó Krone gépek ismertetésének szentelünk nagyobb felületet.

Valkon Kft.
A Valkon Kft. csapata a Krone-show után

Traktorok

A rendezvényen először két T szériába tartozó traktort mutattak be, mindkettőben egy 6 hengeres, 7,4 literes, hosszú löketű Sisu motor található. A 175 lóerős erőgép egy úgynevezett Eco modell, amelyben a motor jelleggörbéjét 200 fordulat/perccel lejjebb vitték. Így alacsonyabb motorfordulat mellett már magas nyomaték és teljesítmény jellemzi. Ezt a lehetőséget egy Eco gombbal tudjuk kapcsolni a traktoron. A Valtrák igen gazdaságosak, fogyasztásukra eddig sem volt panasz, de ezt ezzel a megoldással még tovább csökkenthetjük.

A 235 lóerős gép tökéletesen megtestesíti a Valtra A La Carte rendszerét. Ebben a leendő gazdája össze tudja állítani a számára leginkább megfelelő specifikációt, például az egyedi színezést, gyári fronthidrualikát, TLT-meghajtást és gyári automata kormányzást.

G105V

A G széria 105 lóerőtől 135 lóerőig használható, tökéletesen illeszkedik az A és a T széria közé. A bemutatott traktoron látható gyári homlokrakodó a Smart Touch kartámaszba integrált joystickkal vezérelhető. Egy 4 hengeres, 4,4 literes Sisu motor adja a teljesítményt, váltója 4 csoportban 4 Powershift fokozattal rendelkezik. Egy keskeny, fürge traktort alkottak a finn szakemberek, amely igen közkedvelt a mezőgazdaságban és a kertészetben is. Ebből a legutóbbi kertészet pályázatban nagyon sokat értékesítettek.

M120 – FJ Dynamics

Akár egy idősebb traktort is fel lehet okosítani, például egy automata kormányzással. A rendezvényen bemutatott traktorba is beépítésre került a Valkon Kft. által forgalmazott FJ Dynamics univerzális automata kormányzás. Ez egy utólagos szett, amit márkától és kortól függetlenül bármilyen traktorba vagy akár egy kombájnba be lehet építeni.
A rendszer RTK-pontosságot biztosít, elektromosan mozgatott kormánykerék használatával. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően táblát és forgóhatárt is felvételezhetünk vele, vagy már meglévő táblahatárokat, nyomvonalakat is be tudunk tölteni.

Q széria

Egy új Valtra szériát mutattak be szeptember 2-án, amelynek hivatalos magyarországi demója október végén, lapzártánk után lesz. Erről decemberi számunkban részletesen beszámolunk majd. (A szerk.)

Kramer

Kramer KT559

A magyarországi piacon a „király” kategóriában ezzel a géppel a Valkon Kft. éllovasnak számít. Igen közkedvelt típus azoknál, akik nagy mennyiségben mozgatnak meg terményt. A rakodót rengeteg opcióval el lehet látni, amik nagyban megkönnyítik a kezelők munkáját – például rakodássegítő rendszerek, hidrosztatikus hajtás, központi automata zsírzó stb. A gépre opcióban kérhető a kétkörös légfékszett vontatáshoz, amivel hivatalosan közúton 20 tonnát vontathatunk.

Kramer
A Krone termékei mellett többek között a Kramer rakodók bemutatására is sor került

Kramer KT276

Igen közkedvelt az állattartók körében, kompaktsága miatt. Magassága, szélessége nem haladja meg a 2 métert, így kis ajtókon is befér, könnyen mozog az állatok között. 75 lóerős motorjával dinamikusan mozgat akár 2,7 tonnát is. Gémje elég hosszú ahhoz, hogy a bálákból magas kazalt készítsünk.

KT407

A magyar piac közkedvelt rakodója, a gép 4 tonna emelési kapacitása és a 7 méteres gémje egy mezőgazdasági vállalkozásnál a legtöbb feladatra elegendő. Egy 2,5 köbméteres kanállal terményt rakhatunk vele, nagy trágyavillájával gyorsan kitermelhető a trágya az istállóból. Gyorsan és dinamikusan lehet mozogni vele szűk helyeken is.

A fülkében a gombok kézre esnek, a nagy monitornak és a tolatókamerának köszönhetően nem kell forgolódni.

Wielton pótkocsik

A Valkon kínálatában 2017 óta van jelen a Wielton; a 18 tonnás forgózsámolyos pótkocsi és a bálaszállító a két legnagyobb számban eladott termék ebben a szegmensben. A Wielton termékpalettáján a teknős pótkocsiknak legszélesebb a kínálata. Hazai viszonylatban a 18 tonnás, tandemes kialakítású a legelterjedtebb, amely alapesetben hátrafelé tud billenteni. A show-n bemutatott gép extraként tudja az oldalra billentést is, ami alacsony épületeknél nagyban megkönnyíti a munkát.

Samson – a trágyakijuttatás mestere

A dán gyártó termékpalettája tartálykocsikból, kijuttatóegységekből és szervestrágya-szórókból áll. Cegléden az SP15-ös szervestrágya-szórót mutatták be, amely az egyik legközkedveltebb típus. Kisebb „testvére” az SP11, amely iránt nagy az érdeklődés hazánkban, de a nagyobb méretű Flex 23 is sok helyen dolgozik már nálunk. Első ránézésre furcsa lehet, hogy egy ekkora trágyaszórónak miért csak 1 tengelye van, de ez a tökéletes súlypontelosztásnak, illetve a speciális svéd Domex acél alapanyagnak köszönhető. A gép így nagyon masszív, erős, ugyanakkor könnyű is.

Hátul függőleges bontóhengerek helyezkednek el, amelyek a trágyát adagolják a szórótányérra, és akár 12 méteres egyenletes szórásképet lehet elérni ezzel a megoldással.

A trágyaszóróban Ewart láncos lehordószerkezetet használnak, amely jóval erősebb, mint a hagyományos szemes lánc, így jóval nagyobb az élettartama. Nem nyúlik, rendkívül egyszerűen, szerszám nélkül szerelhető.

Krone: a nagyágyú

BigX 530

A BigX gépeket két családra oszthatjuk: a nagyobbak teljesítménye 680-tól egészen 1180 lóerőig terjed, a kisebbek pedig 480 és 630 közötti tartományban teljesítenek. A rendezvényen ez utóbbiak közül egy 530-ast, tehát a család középső tagját mutatták be. A gépben egy MTU motor található, ez a Daimler és a Rolls-Royce közös gyártmánya. Érdemes megemlíteni a Krone hivatalos gyári tuningját is, ugyanis a tulajdonos a gépéhez egy online felületen keresztül, üzemóracsomagokban tud plusz lóerőt vásárolni. Ezt előre meg tudják vásárolni, és akkor használják fel, amikor tényleg szükség van rá.

Független hátsókerék-felfüggesztés teszi lehetővé azt, hogy a 8 soros adapter használatánál is közvetlenül maga mellé vissza tud fordulni a gép – ez a fordulékonyság egyedülálló a piacon.

Az EasyCollect teljesen más elven működik, mint a piacon lévő többi adapter. Egyenesen áll a kukoricaszár, amikor elkezdi begyűjteni, majd a gép közepén keresztbe fordítja, és a szecskázódobra merőlegesen fogja beszállítani. A tervezés filozófiája szerint ha merőlegesen érkezik a dobra a kukoricaszár, akkor lesz igazán egyenletes a szecskahossz.

Egy üveglap mögött található az Autoscan, ami a Kronénál 10 éve szériafelszereltség. Ez segít a felhasználónak a kívánt szecskahossz-tartomány beállításában, azt automatikusan a termény érettségi fokához igazítja. A száraz anyagokat rövidebbre, a nedvesebbeket hosszabbra fogja vágni. Ez adott esetben kevesebb kopást, szecskázást jelent, könnyebb tömöríthetőséget, a szarvasmarháknak pedig jobb emészthetőséget fog eredményezni. A bemutatott szecskázódob 28 késes volt, amelyben a szecskahosszt 4 és 22 mm között lehet állítani.

A KSC (Krone Smart Connect) a Krone saját telemetriai rendszere, amelyet akár számítógépen, tableten, okostelefonon nyomon tudunk követni. A BigX esetén láthatjuk a fogyasztási és teljesítményadatokat, helyi információkat, valamint például az anyagáram paramétereit. Ezzel könnyedén és azonnal információt kapunk a beérkező anyagmennyiségről. Természetesen ez nemcsak egy silózónál érdekes, és nemcsak ennél a gépnél érhető el, hanem akár egy Comprimába vagy egy Big Pack nagykockabálázóba is kérhetik a felhasználók.

Fodor Mihály