fbpx

A Corteva újdonságai a Portfólió Farm rendezvénysorozaton

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 19.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat a fenntarthatóság és környezettudatosság figyelembevételével olyan új megoldásokon dolgozik, amelyek igazodnak a világ növekvő és folyamatosan változó igényeihez. Esők, viharok, egyoldalú tápanyag-utánpótlás, kevés pénz a növényápolásra – ez jellemzi az idei évet. Van, amitől még egy világcég sem tudja megóvni a gazdálkodókat, de újdonságaival folyamatosan előrébb viszi a technológiát. A Portfólió Farm rendezvénysorozat célja, hogy a magyar gazdálkodók első kézből ismerjék meg a Pioneer® őszi káposztarepcék legújabb generációját, és saját szemükkel győződjenek meg a legfontosabb szántóföldi növények védelmére használható legújabb növényvédő szerek hatékonyságáról. Tudják ezt azok is, akik idén valamelyik Corteva Agriscience bemutatón jártak Debrecenben, Dombóváron, Szarvason vagy Öttevényben.

corteva bemutató
Irány: az embermagas repce! (fotó: Horizont Média)

Több száz termelő volt kíváncsi a szakmai fogásokra

Lapunk a dombóvári helyszínre látogatott el, ahol az Agrár-Béta Kft. volt az esemény házigazdája. Molnár István, a cég vezetője, arra intett, hogy az értékesíti és a termelési biztonság egyaránt fontos, és idén mindkettővel vannak nehézségeink. A mostani nehéz időszakban egyszerre kellene a mennyiséget és minőséget is biztosítania a gazdálkodóknak, és ez csak a szakmai ismertek folyamatos bővítésével lehetséges.

A fajtaválasztásnak és a megfelelő állománykezelésének igenis szemmel látható hatása van az eredményre. Nem csoda, ha több száz termelő volt kíváncsi most is azokra a szakmai fogásokra, amelyeket ettől a jólismert világcégtől eltanulhat.

Sólyom János; Corteva repcék
Sólyom János: minden hibridnek megvan a maga erőssége (fotó: Horizont Média)

Generációváltás a repcében

A Corteva Agriscience a kukorica és a napraforgó mellett nagy hangsúlyt fektet az őszi káposztarepce nemesítésére is. Ennek a munkának az eredményeként mutatták be a hazai gazdálkodók részére a Pioneer® repce vetőmagok legújabb generációját, a NextGen hibrideket. Fontos, hogy pergésre kevéssé hajlamos, betegségekkel szemben genetikailag ellenálló hibridek álljanak a termelők rendelkezésére. Ezt az új generációt képviseli a PT314 és a PT315 repce hibrid, amelyek egy megkésett őszi vetést követően is gyors fejlődést mutatnak, és – mint arról élőben is meggyőződhettünk – simán elérik a 170-180 cm-es növénymagasságot. Más hibridek az olajtartalom tekintetében voltak kiugróak, megint más hibridek (pl. PT303) a Sclerotiniával szemben mutatnak genetikai toleranciát.

Dr. Lukács Domonkos, a Corteva gyomirtó szer termékmenedzsere hangsúlyozta, hogy a vetőmagban rejlő terméspotenciált csak megfelelő technológiával tudjuk kihozni a növényekből, melynek egyik kulcseleme az őszi gyomirtás. Egyre több termelő már jól bevált technológiaként, tudatosan alkalmazza, mert megtapasztalta, hogy miért fontos és mennyire előnyös a repce esetében. Ilyen például a Runway™ gyomirtó szer, mely bármilyen repcegyomirtási technológiába beilleszthető, talajon, valamint levélen keresztüli hatással is rendelkezik. A Belkar™ kiemelkedő hatékonysággal bír a nyárvégi, melegigényes gyomnövények ellen, valamint a repcéből nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal szemben.

Formabontó újdonságok

A nitrogénigényes fajok esetén fontos, hogy a kiadott tápanyag minél nagyobb hányada a talajban maradjon – így dolgozik a nitrifikáló baktériumok tevékenységét gátoló Instinct™ –, amely a 2023-ban életbe lépett Közös Agrárpolitika keretében egy pontot ér az Agrár-ökológiai Programban! De ezentúl már a légköri nitrogén fixálására is létezik megoldás. Jelenleg engedélyeztetés alatt áll egy biológiai termék, a BlueN™, mely egy olyan szimbionta metilobaktérium-törzset tartalmaz, amelyik a növények levelében él, és hektáronként mintegy 30 kg plusz nitrogénhez juttatja a kultúrnövényeket. Biovonalon a szintén hamarosan engedélyezésre kerülő huminsavas, makro- és mikroelemekkel dúsított készítményt érdemes még kiemelni a Corteva palettájáról.

Rezisztenciatörő hatás

Repce esetén azonban legalább ennyire fontos a rovarok elleni védelem is, utóbbinál a rezisztenciatörő hatóanyagokat kell előnyben részesíteni a termelésben. A termékkivonások miatt beszűkült lehetőségek miatt egyre nagyobb arányban kerülnek észter típusú piretroid hatóanyagú termékek felhasználásra. Ez fokozza a rovarokban a rezisztencia kialakulásának veszélyét, melyre egyre több példa van hazánkban is. Ez ellen jelent megoldást a Magma®, amely egy éterkötésű piretroid, tehát a hatóanyagát a rezisztens rovarokban működő észteráz enzimek nem tudják bontani. A Sherpa Duo® pedig azáltal válik hatásossá a rezisztens rovarokkal szemben, hogy egyik alkotóeleme blokkolja azok észterbontó enzimjeit. És persze ne feledjük a védelem első lépését: a gomba- és rovarölőszeres csávázást (LumiGEN), amely az elsőszámú védvonalat építi fel a csíranövény köré. A gazdálkodók számára fontos „kényelmi szolgáltatás” lehet, hogy a szer rovarölő komponensét az e-naplózást megkönnyítő módon tüntetik fel a vetőmag csomagolásán.

Működnie kell! – Bizonyít!

A vállalat további gyomirtó szerei fejlesztésekor is a hosszú hatástartam, a rezisztenciatörés, a rugalmas felhasználás és a kedvező hektárköltség szerepelt célkitűzésként. Búzában erre mutatott példát Dr. Lukács Domonkos. A Bizon™ három hatóanyag kombinációja. Korai posztemergens kezelésben kiemelkedően hatékony a széltippan ellen, de a kikelt árvácskák, veronikák ellen is hatásos, akár 5 °C-os hőmérsékleten is. Hosszú hatástartamának köszönhetően aratásig gyommentesen tudja tartani az állományt. Azoknak, akik nem ősszel védekeznek, tavasszal a Genius™ és a Rexade™ vethető még be a búza egy- és kétszikű gyomkonkurensei ellen.

búza gyomirtás
Dr. Lukács Domonkos: a Bizon™ bivalyereje a talaj- és levélhatásnak köszönhető, amihez kiváló hektárköltség is párosul (fotó: Horizont Média)

Széfenerrel még biztonságosabban

Kukoricában az ott jártunk előtt 5 nappal kezelt, hatleveles kukoricaparcellákat tekinthettünk meg, amelyekben az engedélyezés alatt álló új kukorica-gyomirtó szer a Principal® Forte technológia kiválóan vizsgázott. A Principal® Forte a jól bevált Principal® javított összetételben, az uniós előírásoknak megfelelően módosított hatóanyagmennyiségek mellett is elképesztően gyorsan végzett a helyi közellenségekkel – a libatopokkal, csattanó maszlaggal, selyemmályvával –, köszönhetően a megemelt rimszulfuron-mennyiségnek. A benne található széfenernek köszönhetően a kukorica 9 leveles állapotáig felhasználható.

kukorica gyomirtás
A Principal® Forte alkalmazásával 5 nap alatt letaglózhatjuk a gyomokat (fotó: Horizont Média)

Az idei év a gombás betegségekről is szól. Kalászosokban a nagy fertőzési hullámot okozó sárgarozsda és a később megjelenő vörösrozsda (társulva fuzárium-fertőzéssel) komoly feladat elé állította a gazdálkodókat és növényvédelmi szakembereket. A Queen™ és Verben™ a kalászosok legfontosabb levél- és kalászbetegségei, sőt a kalászfuzáriózis ellen is kimagasló védelmet nyújtanak, az ezen gombaölő szerekkel kezelt területek teljesen tünetmentesek maradtak. A Queen™ sajátossága, hogy teljesen új hatásponton támadja a gombákat, így rezisztenciatörőnek számít, a kalászvédelemben ritmusváltást hozó Verben™ pedig rendelkezik egy igen hatékony, gázosodó összetevővel (proquinazid), ami egyedülivé teszi a piaci palettán.

búza lombvédelem
Idén a könnyű kalászok egyik oka a jelentős lombvesztés (fotó: Horizont Média)