fbpx

A fenntartható mezőgazdaság segíti a biodiverzitás megőrzését

Írta: Sajtóközlemény - 2023 május 23.

A biológiai sokféleség jelenti a Földön lévő összes életformának sokaságát, azok összekapcsolódását, melyek a bolygó népességének jövőjét képezik. A biodiverzitás biztosítja a Föld vízellátását, a levegő tisztaságát, a talaj termőképességét, és fenntartása nagyban hozzájárul az egészséges élelmiszerellátás kialakításához. Annak ellenére, hogy a biológiai sokféleség képezi bolygónk élhetőségének alapját, az éghajlatváltozás és az azt okozó tényezők egyre gyorsítják az ökoszisztémák pusztulását.

Retek a kézben
Az ellátás alapjainak veszélyeztetése hosszú távon az élelmezésbiztonság csökkenéséhez vezethet

A biodiverzitás megváltozása visszafordíthatatlan hatást eredményezhet

Világszerte a biodiverzitás fontosságára és az élővilágot veszélyeztető tényezőkre hívják fel a figyelmet a Corteva is a Biológiai Sokféleség Világnapján. Az ENSZ által nemzetközi napnak nyilvánított esemény célja, hogy növelje a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések megértését és a tudatosságot.

A biodiverzitás megváltozása visszafordíthatatlan hatással lehet a terméshozamokra, a föld termőképességére, a vízre és az élővilágra egyaránt. Az élelmiszer-ellátás alapjainak veszélyeztetése hosszú távon az élelmezésbiztonság folyamatos csökkenéséhez vezethet. Az ENSZ szerint a biodiverzitás megőrzése az egyik legtermészetesebb eszköz a klímaváltozás ellen, mely jelentős szerepet játszik a biológiai sokféleség csökkenésében. Az egyre melegedő időjárásnak köszönhetően megváltoznak a vízi és szárazföldi ökoszisztémák, melyek egyes fajok kihalásához vezetnek. A klímaváltozás hatása a növényekre, a vírusok terjedésére és emberiség egészségére mára már vitathatatlan.

Kalászos tábla
A hangsúly továbbra is a mezőgazdaság fenntartható művelésén, a termőföld egészségének megőrzésén van

A biodiverzitás megőrzéséhez hozzá járulhat a mezőgazdaság fenntartható fejlődése

A gazdálkodók megfelelő vetőmag és növényvédőszer választással növelni tudják termelékenységüket, miközben a biodiverzitásra és a talaj egészségét megőrző szervezetekre gyakorolt hatásukat korlátozni tudják. A biológiai, a nitrogénhasznosulást javító és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését segítő termékek fejlesztése egyre nagyobb figyelmet kap a mezőgazdasági szereplők körében. A hangsúly továbbra is a mezőgazdasági területek fenntartható művelésén, a termőföld egészségének megőrzésén van. A legegyszerűbb technológiák alkalmazása, mint például a helyes vetésváltás vagy az állattartás integrálása pozitívan hat a terméshozamokra. Egyben hozzájárul a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez, mely az élelmiszerellátás hosszú távú fenntartásának alapja.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági vállalat elkötelezett a biodiverzitás támogatása mellett, mely 2030-as Fenntarthatósági céljainak egyik alappillére. A vállalat arra törekszik, hogy olyan nagyobb terméshozamot segítő és az éghajlati viszonyoknak, valamint betegségeknek ellenálló vetőmagokat, természetes eredetű és fenntartható módon előállított növényvédő termékeket és technológiai megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe, amelyek a védik a természetes vízkészletet, a talajt és a biodiverzitást, miközben növelik a gazdaságok termelékenységét és jövedelmezőségét. Jó példa erre a vállalat Laser Duplo rovarölő szere, melynek hatóanyaga a Qualcova, a talajban található Saccharopolyspora spinosa baktérium fermentációs tevékenységéből nyert természetes eredetű termék. A szer tripsz- és hernyókártevők ellen nyújt hatékony védelmet, fontos, hogy emberre, valamint melegvérű élőlényekre rendkívül alacsony toxicitással rendelkezik. A Spinosad elnyerte a U.S. EPA Green Chemistry Challenge Award díjat, amely olyan új kémiai megoldásokat ismer el, melyek a zöld kémia elveit beépítik a vegyi folyamatok tervezésébe, a gyártásba és felhasználásba.

Bálint Sándor
gombaölő- és rovarölőszer termékmenedzser