fbpx

Riadalom: a spanyol fuvarozók megint sztrájkolni akarnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 11.

A márciusi megmozdulásokat követően november 14-től határozatlan ideig ismét sztrájkolnának a spanyol szállítmányozók. A november az egyik legforgalmasabb hónap a friss zöldségek és gyümölcsök piacán.

teherautó
Nagy pofon lenne egy karácsony előtti fuvarozói sztrájk (fotó: Horizont Média)

A legrosszabbkor

A spanyol Közúti Árufuvarozók Védegylete (Plataforma de Defensa del Sector del Transporte del Mercancías por Carretera) azaz a kis- és közepes méretű fuvarozókat és egyéni vállalkozókat tömörítő szövetség a márciusi munkabeszüntetéseket követően újabb határozatlan idejű, országos sztrájkra szólított fel, amely november 14-én kezdődneírja FruitVeB. A márciusi sztrájkok óta a helyzet továbbra is feszült. (Júniusban is sztrájkkal fenyegetőztek a szállítmányozók, itt írtunk róla.) A november az egyik legforgalmasabb hónap: a FEPEX szerint hetente mintegy 600 ezer tonna, vagy 700 millió euró értékű áru mozog ilyenkor a piacok felé.

A tavaszi sikerre építenek

A márciusi tüntetések élénk emléke miatt, amikor a védegyletnek sikerült több hétre leállítania a közúti közlekedést, nagy az aggodalom. A Mezőhír itt írt róla, hogy akkor a spanyol árumennyiség ötödét akasztotta meg a sztrájk. A tavaszi időszakban leginkább a paprika, az uborka, a padlizsán, a paradicsom és a cukkini hiányzott a piacról egész Európában, ami felverte az árukat. Most pedig a citrom, narancs, banán, répa, káposzta, brokkoli érkezne spanyol irányból.

Talán megállapodnak

A tervezett sztrájk mértéke a sztrájkfelhívás sikerétől függ majd. A közlekedési ágazat munkaadókat tömörítő legfontosabb szervezetei, mint a Cetm és a Fenadismer, jelenleg elhatárolódnak a tiltakozásoktól, és további párbeszédet sürgetnek a kormánnyal, hogy követeléseiket keresztülvigyék. Reménykedjünk, hogy a nyári akcióhoz hasonlóan most is békésebb mederbe terelődhetnek a tárgyalások.